– Det är ett lagspel, det lärde jag mig i NHL

Tre Kronor-liraren Robert Nilsson om sin nya spelstil,
NHL-stjärnans utskällning – och den svindyra sportbilen

Foto: BILDBYRÅN
Robert Nilsson har tagit på sig blåstället som hockeyspelare – men utanför isen gillar han fortfarande att glänsa. Sin egen Ferrari betalade han ”mer än tre millar för, men den är värd varenda krona”.
HOCKEY

HELSINGFORS. När Robert Nilsson, 25, fick sitt drömkontrakt i NHL lovade han att köpa en Mercedes SL55 AMG.

Han ljög.

– Ja, det blev en Ferrari Scuderia 16M för lite mer än tre millar i stället...

Möt Sveriges coolaste hockeylirare i ett samtal om svagheten för vrålåk, utskällningar från lagkamrater och det sköna livet som ung och singel.

Ferrari Scuderia 16M.

Heter man Robert Nilsson och är son till Kenta ”Mr Magic” Nilsson kör man helt enkelt inte runt i en Volvo 240, så är det bara.

Men faktum är att det var en ny Robert Nilsson som tv-tittarna fick se mot Tjeckien. Smokingliraren hade satt på sig blåstället. Visst, han gjorde två mål – men framför allt tacklades han och tog ansvar i defensiven.

– Man tar en pusselbit från varje ställe man är på. Det är ett lagspel och det lärde jag mig i Nordamerika. Gör man fel får man höra det, säger han.

– Förra året gjorde jag en flamingo (=att inte offra sig för laget) på ett slagskott, pucken gick in och motståndarlaget vann med 3–2. Då sa Shawn Horcoff, det där vill jag fan aldrig mer se igen för då åker du på en smäll. Jag gjorde aldrig så igen...

Robert Nilsson bränner av ett garv så att man ser jätteprillan under läppen. Utanför isen är han som han alltid har varit, en livsnjutare.

– Jag har oftast roligt och försöker hålla mig ifrån de tråkiga grejerna.

’Trivs som singel’

Fru, barn och svenssonliv är inte ens något han funderar på. Han lever livets glada dagar som ungkarl.

– Jag är singel och så har jag tänkt att det ska förbli ett tag framöver.

Du är free agent...

– Ja. Jag trivs med det. Det är skönt att slippa kompromissa med någon.

Ishockeymässigt blev Robert Nilsson utköpt av Edmonton Oilers och hamnade inför den här säsongen i KHL-laget Salavat Julajev.

– Jag hade lite andra grejer på gång efter att jag blev utköpt från Edmonton, men jag valde Salavat efter att ha snackat med Patrick Thoresen, som sa att allt var bra. Jag var i Ryssland med P16-landslaget och lovade mig själv att jag aldrig mer skulle åka dit. Men jag trivs skitbra nu.

Drömmer du om att återvända till NHL?

– Jag har två år kvar på kontraktet och hjärnan är inställd på att fullfölja det. Sedan får vi se, jag tar det som det kommer.

Under Vjatjeslav Bykovs ledning har Nilsson skolats om från offensiv forward till defensiv center. Han har svarat för 13 assist på 19 matcher, men bara gjort tre mål.

Föredrar Mårts filosofi

– I Tre Kronor har jag mer puck, men i Salavat spelar jag med Alexander Radulov, som håller i pucken hela tiden. Den positionen har jag aldrig varit i och det är kanske därför jag bara gjort tre mål.

Nilsson säger att han stortrivs i Salavat eftersom han lirar i en bra kedja, men man märker att han föredrar Pär Mårts spelfilosofi, där det är tillåtet att försöka och misslyckas.

– Spelar man bara på säkerhet kan det bli okej, men aldrig riktigt bra. Är jag rädd eller har dåligt självförtroende kan jag lika gärna sitta på läktaren. Jag hamnade i den situationen i KHL.

Hur kom det sig?

– Utlänningar i ligan har stor press på sig. Jag har haft många chanser, men inte satt dit pucken – då får man höra det. Man börjar tänka att jag måste göra mål, och då funkar det inte alls. I Sverige säger man, bra försök, men i Ryssland får man en utskällning i stället. Men det är bara att vänja sig.

Vill Robert Nilsson gråta efter en avhyvling från tränaren kan han göra det hela vägen till banken.

– Jag tjänar mer i Ryssland än vad jag skulle ha gjort i Edmonton, jag kan inte klaga.

När du skrev på treårskontraktet värt 30 miljoner kronor med Edmonton inför VM 2008 sa du att du skulle köpa en Mercedes SL55 AMG. Vad hände?

– Det blev en Ferrari Scuderia 16M i stället. Bilen kostade jävligt mycket, lite mer än tre millar, men den är värd varenda krona.

FAKTA

Robert Nilsson

Jag som hockeyspelare

”Jag måste få saker att hända, mest med puck, men även utan puck”.

Jag som människa

”Ganska laidback. Jag gillar att ha kul och ha det lugnt, men är ändå seriös och tänker vad som är bäst för hockeyn”.

Plus på veckan

”Först fick jag komma hit och träffa alla sköna grabbar, och sedan vann vi mot Tjeckien. Med två segrar till blir det fem plus”.

Veckans roligaste

”Jag fick göra mål igen, det var ett tag sedan, och så vann vi mot Tjeckien”.

Så spelar Tre Kronor i dag:

Målvakt: Stefan Liv (Daniel Larsson)

Första femman: Mattias Ekholm, Magnus Johansson

– Robert Nilsson, Niklas Persson, Björn Melin.

Andra femman: Sebastian Erixon, David Rundblad

– Joakim Lindström, Fredrik Warg, Niklas Nordgren.

Tredje femman: Daniel Fernholm, David Petrasek

– Niklas Olausson, Marcus Krüger, Jakob Silfverberg.

Fjärde kedjan: Martin Thörnberg, Mattias Sjögren, Andreas Jämtin.

Extra back: Elias Fälth.

Extra forward: Pär Arlbrandt.

På läktaren: Jonas Junland.

ARTIKELN HANDLAR OM