”Den här hockeyn har i stort sett spelats i Järfälla ishall i alla år”

Wikegård hyllar Mårts – men menar att det är inget nyskapande

HOCKEY

HELSINGFORS. Niklas Wikegård kritiserade Pär Mårts inför Karjala Cup.

Efter två segrar hyllar han Mårts – men anser fortfarande att den nye förbundskaptenen saknar nytänkande.

– Den här hockeyn har i stort sett spelats i Järfälla ishall i alla år, säger Wikegård.

Foto: bildbyrån
Niklas Wikegård.

Inför Karjala Cup skrev Niklas Wikegård på Viasat Hockeys facebooksida:

”Jag tycker att Mårts har haft ett jävla flyt som fått rätt årskullar i Småkronorna, att hans kommunikativa sida är en charmoffensiv och något som han lagt sig till med efter Bengt-Åkes tillkortakommanden. Den Mårts jag lärt känna är mer inåtvänd och inte nyfiken på nya idéer. Dessutom har han fått på tok för mycket cred för sättet som Småkronorna spelar på, typisk juniorhockey i mina ögon”.

”Inget nytt på något sätt”

För Sportbladet utvecklar Wikegård sitt resonemang.

– Jag tycker absolut inte att han är en nytänkare utan han har helt enkelt bara plockat med sig juniorhockeyn in i A-laget. Det känns löjligt att säga att det är en ny svensk stil för man tar ju allting från NHL; checking lines, fyradomarsystem och så vidare. Nu tar man det här forecheckande spelet som USA har kört i tio, tolv år. Det är inget nytt på något sätt. Det som är nytt är att man försöker spela det spelet på stor rink och gör det bra.

Berömmer laget

Men lite beröm får i alla fall Mårts och Tre Kronor.

– Det jag gillar med Mårts är att han vågar öppna sig. Kör man den stilen måste man visa resultat, men det har han ju gjort, och då blir det han säger mycket mer trovärdigt, säger Wikegård.

– Jag kan inte komma på att jag, så länge jag har jobbat på SVT, har sett Sverige vinna över ryssarna med egen kraft. De kunde till och med ha gjort något mål till. Nu blir det en utmaning för Mårts är att hitta killar som orkar spela spelet.

ARTIKELN HANDLAR OM