Kursen: Uppåt

Förlust – men värdet på Tre Kronor steg: Har fart hela tiden

HOCKEY

HELSINGFORS. Negativt: Tre Kronor snuvades på totalsegern i Karjala Cup.

Positivt: Flera av spelarna slog igenom på landslagsnivå och charmade svenska folket med en frejdig, offensiv hockey.

– Mårts hade ingen aning om vad jag var för spelare innan, jag hoppas att jag har gjort ett bra intryck på honom, säger Robert Nilsson.

Foto: BILDBYRÅN
Karjala Cup blev en lyckad premiärturnering för Pär Mårts. Efter de två inledande vinsterna blev det visserligen förlust mot Finland i avslutningsmatchen men intrycket är ändå överlag positivt.

Många höjde på ögonbrynen när nye förbundskaptenen Pär Mårts presenterade en trupp med sju debutanter och ytterligare sju spelare med färre än 15 landskamper på meritlistan.

Till det tillkom under resans gång ytterligare tre debutanter på grund av skador.

Heta för VM

Men det unga, hungriga laget slog konkurrenterna med häpnad, svarade för en bragdvändning mot Tjeckien och besegrade Ryssland. Mot Finland kunde succén ha fullbordats, men laget tappade 1–0 till 1–4 sista tio minuterna och slutade ”bara” trea.

Pär Mårts såg dock flera utropstecken som kan bli aktuella för VM.

– Det finns grabbar som utmanat sig själva. Mattias Ekholm var lysande, Sebastian Erixon finns det jättemånga bra saker med, Jocke Lindström har varit en överraskning. Sedan naturligtvis Robban Nilsson, som till och med backcheckar hårdast av alla. Marcus Krüger är inte så glamourös, men gör ett jäkla jobb, säger Mårts som även kunde nämnt Silfverberg, Jämtin och Sjögren.

”Kul och utvecklande”

Spelarna själva är nöjda med turneringen.

– Jag kände att mitt spel håller på den här nivån också, säger Djurgårdens Marcus Krüger.

– Det var kul och utvecklande att spela på en högre nivå än vanligt, säger Mattias Ekholm, som av arrangörerna utsågs till turneringens bäste back.

– Jag är nöjd med min turnering, säger Robert Nilsson.

Liraren Nilsson – som var med i VM för tre år sedan, men sedan försvann – var den som kanske gjorde mest intryck hos svenska folket.

– Det känns lätt att spela den här ishockeyn som vi spelar. Vi har fart hela tiden och då är det lättare att jobba hem, säger Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM