Förbundet: Vi ska kontakta ”Lidas”

Jobbaktuell för hemma-VM: ”Vi behöver våra stjärnor”

Foto: Jimmy Wixtröm
I NATIONENS TJÄNST Nicklas Lidström deklarerade att han slutar som aktiv ishockeyspelare. Nu är förbundet på väg att kontakta ”Lidas” för framtida jobb.
HOCKEY

Ishockeysverige skriker efter att ge Nicklas Lidström en roll på hemmaplan.

Till VM nästa år kan det bli verklighet.

– Vi ska kontakta Nicklas, säger ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

I torsdags satte Nicklas Lidström, 42, punkt för en 24 år lång elitkarriär som gjorde honom till svensk hockeys mest meriterade NHL-spelare.

Därefter har röster höjts för att ge Red Wings-legendaren en roll inom svensk hockey. Bland annat skrev Sportbladets krönikör Calle Johansson att Svenska Ishockeyförbundet borde bereda plats för ”Lidas”.

Nu verkar det som att Johansson blir bönhörd.

”Betyder mycket”

Sportbladet kan avslöja att förbundet vill involvera Nicklas Lidström i sin satsning inför nästa års ishockey-VM på hemmaplan.

– Spelare av Nicklas kaliber betyder oerhört mycket för svensk hockey, inte bara på isen utan även vid sidan av genom sitt sätt att vara. Självklart är vi intresserade av att få med Nicklas med tanke på den erfarenhet och de ledaregenskaper han har, säger Christer Englund.

Finalen i Stockholm

Inför ishockey-VM tidigare i vår verkade både Mats Sundin, 41, och Peter Forsberg, 38, som ambassadörer för turneringen i Sverige och Finland.

Christer Englund ser mer än gärna Nicklas Lidström i en liknande roll till nästa års världsmästerskap då finalspelet avgörs i Stockholm.

– Vi vill engagera Nicklas i svensk hockey och kommer att kontakta honom framöver. Han får landa lite i sitt beslut och andas ut först, men vi har genom åren haft ett otroligt positivt gensvar från spelare som avslutat karriären.

– De vill verkligen ställa upp och det är vi tacksamma för. Vi behöver våra stjärnor.

FLER NHL-STJÄRNOR SOM JOBBAT ÅT HOCKEYFÖRBUNDET

Mats Näslund

Ett decennium efter att ”Le Petit Viking” lagt skridskorna på hyllan blev han general manager för Tre Kronor. Under sin första säsong var han med om att vinna både OS och VM 2006.

Johan Garpenlöv

Den förre djurgårdaren hann med fyra NHL-klubbar under karriären och ingår sedan säsongen 2010–11 i Pär Mårts ledarstab kring landslaget i rollen som team manager.

Mats Sundin

Jobbade för ishockeyförbundet under våren som en slags ambassadör för att marknadsföra VM på hemmaplan.

Peter Forsberg

Hade en liknande roll som Sundin inför årets ishockey-VM vilket innebar en rad olika aktiviteter tillsammans med sponsorer och fans.

ARTIKELN HANDLAR OM