Mårts förlänger över OS i Sotji 2014

Trots VM-fiaskot – Pär Mårts får fortsätta: ”Kul att de tror på mig”

HOCKEY

Hemma-VM blev ett fiasko.

Men trots det kan nu Sportbladet avslöja att Pär Mårts förlängt sitt kontrakt med ytter­ligare ett år – över OS 2014.

– Kul att förbundet tror att jag fortfarande kan, säger Mårts till Sport­bladet.

FORTSATT GULDJAKT Pär Mårts har ännu inte vunnit något guld som förbundskapten för Småkronorna eller Tre Kronor. Men fler chanser kommer...

När Sverige åkte ur hemma-VM redan i kvartsfinalen, trots 16 NHL-spelare, var kritiken svidande mot Tre Kronor och förbundskapten Pär Mårts.

Direkt efter förlusten kunde inte ens förbunds­basen Christer Englund uttala sitt förtroende för Mårts som vid tidpunkten hade ett kontrakt över 2013.

”Klart och sajnat”

Men efter stenhårda utvärderingar både från Pär Mårts och förbundets sida kom man överens om en fortsättning på uppdraget samt att inleda nya kontraktsförhandlingar över OS-året 2014. Nu kan Sportbladet avslöja att de förhandlingarna har gått i mål.

– Det är klart och sajnat redan, bläcket har torkat, säger Pär Mårts.

Hur känns det?

– Det känns bra. Kul att förbundet tror att jag fortfarande kan även om vi inte lyckades sist.

Hur mycket har VM varit uppe för diskussion i de här kontraktsförhandlingarna?

– Vi har naturligtvis gjort en utvärdering, och förbundet också. Men det tycker jag man ska göra varje gång, även om man vinner.

Att det nu blir en förlängning bygger givetvis på det stundande olympiska mästerskapet.

– Den tränare som ska coacha ett OS-gäng borde ha laget redan inför i år. Jag tror inte man klarar att bara hoppa in och jobba från nästa säsong och in mot OS. Det är lite mer komplext än så, säger Pär Mårts.

Var det ett krav från din sida att om du skulle träna laget i år så skulle också kontraktet förlängas?

– Nej, det var det inte. Men från början när jag skrev kontraktet sa jag att det borde ha varit på fyra år så det var väl en logisk lösning på det hela.

Lära känna NHL-lirare

Hur mycket av ditt jobb påverkas av OS redan nu?

– Det är väl tanken med de här NHL-spelarna tycker jag. Om vi nu kan få med dem till de här turneringarna under lockouten så tycker jag vi ska försöka så ofta som möjligt. Då lär vi känna varandra i en lite lugnare miljö än vad ett VM är. Det är bra om vi får känna varandra på pulsen lite grann.

FAKTA

PÄR MÅRTS RESULTAT HITTILLS: FEM VM – NOLL GULD

JVM 2008: Pär Mårts första stora uppdrag med småkronorna var en hårsmån från historisk succé. Efter seger i gruppen mot Kanada övertidsbesegrade man Ryssland i semifinalen. I finalen (den första på 12 år) förlorade man dock mot Kanada på övertid.

JVM 2009: Precis som året innan ångade Sverige på fram emot finalen. Seger i gruppen efter hela 5–0 mot Ryssland var en av många toppmatcher. Men finalen blev en bitter repris på året innan. Kanada vann lätt med 5–1.

JVM 2010: Sverige pulveriserade återigen allt motstånd i gruppspelet. Men den här gången tog det stopp redan i semin mot USA (2–5). Ett par veckor senare kom beskedet att Mårts skulle efterträda Bengt-Åke Gustafsson i Tre Kronor.

VM 2011: För första gången sedan guldåret 2006 tar sig Sverige fram till en VM-final. I semifinalen vinner Sverige övertygande med 5–2 mot Tjeckien och i finalen mot Finland är Sverige klara favoriter. Det slutar med utklassningsseger 6–1 – för Finland.

VM 2012: Sverige har VM på hemmaplan, men trots 16 NHL-spelare i truppen kommer varken publik eller resultat. Efter ett bra genomfört gruppspel åker laget på stryk redan i kvarten mot Tjeckien med 4–2. Mästerskapet är det sämsta sedan OS-fiaskot 2002.

ARTIKELN HANDLAR OM