90-talisterna – bättre än supergenerationen

Mårts landslag i Karjala är ett av de yngsta ­ någonsin

Foto: PONTUS ORRE
HOCKEY

LIBEREC. Nu stormar 90-talisterna fram i svensk hockey.

Pär Mårts har tagit ut ett av de yngsta svenska landslagen någonsin till Karjala Cup.

Åtta spelare är födda på 1990-talet.

– Men jag känner ingen rädsla. Jag ser bara möjligheter, säger Pär Mårts.

Många veteraner har fått stanna hemma, då Pär Mårts satsar ungt i årets första landslagsturnering Karjala Cup som inleds mot Tjeckien i Liberec i dag.

– Men jag har absolut inte haft en tanke på att satsa ungt. Jag har först och främst sett till att de är bra hockeyspelare. Tre Kronor är inget utvecklingslag. De är med för att jag tycker de är tillräckligt bra och då tycker jag inte att jag kan hålla igen, säger Mårts.

Slår alla generationer

Det är heller inte bara nykomlingar.

Tre av 90-talisterna var med redan i VM i våras.

Calle Järnkrok, Victor Hedman och Gabriel Landeskog är redan etablerade landslagsspelare.

Del av en boom som just startat i svensk hockey och där förbund och klubbar fått fram en generation som slår alla tidigare – till och med Peter Forsbergs ljuva 70-talsgeneration.

– Tittar vi tillbaka på svensk hockey så fick vi fram alldeles för små kullar från 1981 och fram till 1987. Sedan började det växa med 88:or och 89:or. Men det är 90-talisterna som är den stora gruppen.

– Ger vi oss till tåls i fem år och låter de här spelarna växa till sig, så kommer det bli en fantastisk kvalitet på svensk landslagshockey. Det kommer att finnas många fler toppspelare att ta av, säger Pär Mårts.

Så nu står han där med ett av sina­ yngsta landslag någonsin.

– Men jag tänker inte i de termerna. Visst förstår jag att rutin också är bra och att det är lätt att bli avklädd ibland om man är ung och fräsch och vill så väl.

Sju av åtta från start

– Jag måste lita på att deras kunskap räcker. Och medan alla andra hockeynationer lever mer på sina äldre spelare, så tror jag vi måste leva mer på våra yngre idag.

Det är precis vad elitserieklubbar som Skellefteå och Brynäs gör i elitserien, dagens två stora producenter av egna talanger.

– Men det här är en fråga som rör alla klubbar. Inte bara elitserieklubbarna. Jag tycker vi måste ge de små klubbarna möjligheter att ha kvar sina spelare längre. Ta Jesper Fasth som är från Nässjö. Det är där allting börjar, där man föds, säger Mårts.

Sju av de åtta 90-talisterna spelar från start i dagens öppningsmatch mot Tjeckien.

Det är bara sist inkallade Dennis Rasmussen från Växjö som startar matchen på bänken och som 14:e forward.