”Allt är bättre i KHL. Inte minst spelet...”

Tony Mårtensson om framtidens KHL, pengarna till Mike Helber och hur NHL-stjärnorna lyft ryska ligan

TRIVS I RYSSLAND Tony Mårtensson köpte ut sig själv från Linköping när han skrev ett nytt treårskontrakt med KHL-laget St Petersburg. Och han ångrar inte beslutet. ”Det är hög klass på hockeyn”, säger han.
HOCKEY

Milano, London och Dubai kan vara nästa storstäder på väg in i KHL.

Och Linköpings klubbdirektör Mike Helber är en av KHL:s mest välbetalda den här säsongen.

Tony Mårtensson avslöjar­ och har koll på det mesta ­efter fyra år i Ryssland.

– Jag tror det blir svårt för KHL att bli större än NHL. Men de kommer i alla fall att försöka, säger han.

Tony Mårtensson var med redan premiärsäsongen 2008-09 i ett KHL som de flesta ryckte på axlarna åt och såg som ett privatnöje för ryska oligarker.

En liga som skulle dö lika snabbt som de nyblivna miljardärerna tröttnade.

I dag är det en etablerad proffsliga som suger åt sig allt större namn och som spritt sig i sju länder.

– Det är en jätteskillnad sedan första säsongen jag spelade i Ryssland. Allt är bättre. Arenorna, flygen, hotellen. Och inte minst spelet, säger Tony Mårtensson.

– Många av de bästa finländarna spelar i KHL numera, de bästa tjeckerna, många av de bästa svenskarna och några av de största ryska stjärnorna som hellre stannar hemma än åker till NHL. Det är hög klass på hockeyn. Jag tror bara det är början och att fler svenskar väljer KHL i framtiden.

Och expansionsplanerna fortsätter.

”Lönen går till Helber”

– Ja, i Ryssland pratas det om Milano, London och till och med Dubai som nya KHL-städer. Jag vet inte hur långt fram i tiden det ligger, men det låter som det redan är på gång.

Sverige, då?

– Jag har inte hört något om Sverige. Det var ju på gång ett tag med AIK, men just nu verkar det inte aktuellt.

Det där med välbetalde Mike Helber, då?

– Jo, jag köpte ut mig själv från Linköping när jag skrev ett nytt treårskontrakt med St Petersburg inför den här säsongen. Jag fick ett väldigt bra kontrakt, men det här första året går det mesta av lönen till Mike Helber och Linköping.

Och han som klagar över att han inte har några pengar?

– Det ska han INTE göra. I så fall vet jag inte var han gör av pengarna.

Tony Mårtensson kommer att möta sex av sina lagkompisar i dagens match mot Ryssland i Karjala Cup.

Men det är ett lag som saknar lockoutade storstjärnor som Ovetjkin, Kovaltjuk och Malkin.

– Men ryssarna har ett kanonlag ändå. Tro mig. De sex som är med från mitt St Petersburg är bland de bästa jag spelat med. Och ryssarna satsar på ett riktigt topplag till hemmaturneringen i Moskva före jul. Då är det meningen att alla de bästa ska vara med om det inte blir någon lösning i NHL. Då ska ryssarna ha ett bättre lag än det som vann VM-guld i våras.

”Jag stortrivs”

Tony Mårtensson är ingen svensk som sitter i Ryssland och längtar hem.

– Nej, jag kallar nästan St Petersburg för hemma numera. Jag har ju bott där i tre år. Jag bor i en lägenhet byggd av ett finskt företag och standarden är lika hög som i Sverige. Om inte högre. Jag stortrivs.

Vad har de lockoutade NHL-spelarna betytt för ligan?

– I vårt fall har det varit fullsatt sedan Ilja Kovaltjuk kom med i laget. Klubben har marknadsfört honom stenhårt, gjorde honom till lagkapten direkt och han har synts på affischkampanjer över hela stan. Tidigare hade vi omkring 10 000 på matcherna. Nu har det varit 12 000 och utsålt sedan Kovaltjuk kom till laget. Han gör den där skillnaden och lockar folk som normalt inte går på hockey.

– Men alla hemvändare har lyft både spelet och intresset. Titta på Ovetjkin. Han har sagt att han gärna stannar hemma och spelar i KHL i framtiden. Då ökar statusen ännu mer.

Drömmen: hemma-VM

Och du återvänder till Sverige som en rik man?

– Ja, jag hade inte tjänat samma pengar om jag spelat i NHL. Jag skrev ett nytt treårskontrakt inför den här säsongen och skatten är tretton procent. För mig är det perfekt.

Perfekt vore också att få spela hemma-VM i Globen i vår.

– Det är klart att det är en dröm. Jag var aldrig aktuell i fjol, men i år vill jag verkligen försöka ta en plats.

Den resan har bara börjat.

FAKTA

Tony Mårtensson

Född: 23 juni 1980 (32 år).

Längd/vikt: 184 centimeter/91 kilo.

Position: Center.

Nuvarande klubb: SKA Sankt Petersburg.

Klubbar i karriären: Arlanda Wings, Brynäs IF, Anaheim, ‧Cincinnati Mighty Ducks, Linköping HC, AK Bars Kazan. Meriter: Ett VM-guld (2006), Två VM-brons (2009, 2010), Två SM-silver (2007, 2008) och KHL-mästare med AKBars Kazan (2009 ).

TRE KHL-SVENSKAR OM LIVET I RYSSLAND

MARTIN THÖRNBERG

F, Torpedo Nizhny Novgorod

– Det har varit bra, Förra året hade jag inte så stora förväntningar, men du lever ungefär som hemma. Du tränar, sover, spelar. Men jag har med mig familjen och alla trivs bra.

RICHARD GYNGE

F, Dynamo Moskva

– Det funkar väldigt bra att leva och bo i Moskva. Hockeyn är riktigt kul. Jag är jättenöjd med mitt val och det är en höjdare att få spela med Ovetjkin och Bäckström. Det handlar om att fortsätta spela mitt spel.

VICTOR HEDMAN

B, Barys Astana

– KHL är så nära NHL det går att komma. Jag är väldigt positivt överraskad. Allt är bra. Det är inte Tampa, men ändå en annan del av hockeyvärlden. För mig har det varit en positiv upplevelse.n F, Torpedo Nizhny Novgorod

– Det har varit bra, Förra året hade jag inte så stora förväntningar, men du lever ungefär som hemma. Du tränar, sover, spelar. Men jag har med mig familjen och alla trivs bra.

RICHARD GYNGE

F, Dynamo Moskva

– Det funkar väldigt bra att leva och bo i Moskva. Hockeyn är riktigt kul. Jag är jättenöjd med mitt val och det är en höjdare att få spela med Ovetjkin och Bäckström. Det handlar om att fortsätta spela mitt spel.

VICTOR HEDMAN

B, Barys Astana

– KHL är så nära NHL det går att komma. Jag är väldigt positivt överraskad. Allt är bra. Det är inte Tampa, men ändå en annan del av hockeyvärlden. För mig har det varit en positiv upplevelse.