Mårts: Vi har sista ordet

Kommenterar Carl Söderbergs övergång till NHL

Foto: BILDBYRÅN
Carl Söderberg är given i Mårts VM-lag i vår.
HOCKEY

Boston Bruins räknar med Carl Söderberg, 27, till kommande säsong:

Men ska det bli spel i NHL redan den här säsongen för landslagscentern krävs ett godkännande från Ishockeyförbundet.

– Carl vet att vi har sista ordet, och vi har kommit överens om att ta ett snack när Linköping spelat färdigt, säger förbundskapten Pär Mårts.

Boston Bruins, som äger rättigheterna till Carl Söderberg, ser gärna elitseriens skyttekung i laget kommande säsong.

Enligt Expressen är parterna muntligt överens om ett kontrakt.

Det har även spekulerats i att Söderberg kan komma att avsluta den här säsongen i Nordamerika.

Något som skulle innebära att han inte är tillgänglig för VM-spel. Boston är ett topplag i sin division och kommer med all sannolikhet att spela Stanley Cup. På grund av lockouten inleds NHL-slutpspelet senare än normalt, i stort samtidigt som VM inleds.

Nyckelspelare

Söderberg anses som given i VM-laget och är en av nyckelspelarna i hemma-VM som inleds den 3 maj. För svensk ishockey är det extremt viktig med en framgång i VM. Dels för att den går på hemmaplan, dels för den tidiga sortin i förra årets turnering.

Att då släppa en av stjärnspelarna till NHL-spel skulle försvaga det svenska laget rejält och inte sända några bra signaler.

– Jag och Carl har redan pratat om det här och bestämt att vi ska ta en kontakt när Linköping har spelat klart i slutspelet, säger Pär Mårts.

Godkännas

För att det över huvud taget ska kunna bli aktuellt med NHL-spel den här säsongen måste övergången godkännas av Svenska Ishockeyförbundet.

– Förbundet måste skriva under spelarkortet som krävs för att övergången ska vara giltig. Carl vet att det är vi som har sista ordet och han vet också att han har väldigt goda möjligheter att ta en plats i VM-truppen, säger Mårts.

Du räknar med Söderberg i VM?

– Som jag sagt ska jag ha ett snack med Carl när de spelat färdigt, och innan vi har haft det vill jag inte säga så mycket. Men generellt vill vi givetvis ha ett så starkt lag det bara går till VM.