”Jag åker inte tillbaka och spelar i AHL”

Nilsson vill fixa ett NHL-kontrakt i VM

HOCKEY

Tre år i farmarligan får räcka.

I höst vill Anders Nilsson spela i NHL – annars kan det bli Sverige.

– Huvudmålet är att få stanna därborta, säger han.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Anders Nilsson.

Tre Kronor satsar på ett inte alltför rutinerat målvaktspar i den tilltänkta VM-truppen.

I alla fall i väntan på Henrik Lundqvists vara eller inte vara i Tre Kronor.

New York Rangers-målvakten spelar en avgörande slutspelsmatch i natt. Vid förlust mot Philadelphia kan Lundqvist bli tillgänglig för VM.

– I dagsläget tänker jag inte på det. Det är ändå inget jag kan påverka. Men om han kommer blir det en jätteförstärkning till hela laget till VM. Det är bara positivt, säger Anders Nilsson.

Står varsin match

24-åringen får chansen när Oddset Hockey Games inleds i morgon. På lördag mot Finland står Joacim Eriksson medan det inte är bestämt vem som får förtroendet mot Ryssland på söndag.

– Vi sporrar varandra. Det är alltid bra att konkurrera, man höjer sig några snäpp extra. Men jag och Jocke känner varann. Vi har spelat mot varandra i juniorlag och elitserien och spelat med varann i juniorlandslag, säger Nilsson.

23 NHL-matcher

24-åringen lämnade Luleå för New York Islanders organisation inför 2011-12. På tre år har det blivit 23 NHL-matcher men mest spel med Bridgeport i farmarligan. Nu går kontraktet med Islanders ut – och Nilsson lockas inte av en ny sväng i AHL.

– Vi har inte snackat så mycket än, det är ganska lugnt. Men jag har sagt (till Islanders) att jag inte kommer åka över och spela i AHL. Det har jag gjort i tre år. Jag siktar på att fortsätta utvecklas och jag tror inte det är bra med ett fjärde år. Men vi har inte gått in i kontraktsförhandlingar än.

– Blir det inte NHL blir det någonstans i Europa. Men mitt huvudmål är att stanna därborta.

Kan du tänka dig Sverige?

– Absolut. Om jag känner att jag kan fortsätta utvecklas någonstans och det finns bra möjligheter till det. Men jag vill helst stanna i NHL.

Hoppas på VM-debut

Nilsson hoppas nu göra ett bra VM och stärka aktierna.

– Jag har bara varit med i VM en gång tidigare men då blev det ingen match. Det ska bli kul att få vara med och göra debut. Det ser jag fram emot mest.

Dessa Tre Kronor-spelare är utan kontrakt för tillfället!

ARTIKELN HANDLAR OM