Han stoppas från spel i Tre Kronor

Mårts vill ha regeländring: Förstår han inte vill bråka

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Bäst i Tre Kronor och bäst i KHL.

Men det blir inga hemmalandskamper för succébacken i Sibir, Patrik Hersley.

– Vi får ingen "release" för Patrik och jag förstår att han inte vill bråka med sin arbetsgivare, säger Pär Mårts, förbundskapten.

Patrik Hersley, 28, har gjort succé de två senaste säsongerna. Ni minns väl alla mål från blålinjen i Leksand förra säsongen och trenden har hållit i sig.

Han leder hela KHL:s målliga för backar (14 mål) just nu och är given i landslaget, där han svarade för fina insatser i senaste turneringen.

– Han har lärt sig att spela i ett högre tempo och har gjort det bra i Tre Kronor, säger förbundskapten Pär Mårts.

Hersley har spelat sex landskamper den här säsongen och gjort hela åtta poäng, med den noteringen leder han landslagets poängliga.

Vägrar släppa sin stjärna

Men nu blir det inga landskamper i februari för Patrik. Hans klubb stoppar honom.

– Vi har fyra matcher i KHL under den period som landslaget har sin samling i Sverige i februari. Bland annat två matcher i Vladivostock, nio tidszoner från Sverige. Det är ett speciellt läge, men jag låter Tre Kronor få berätta om hur det blir med min medverkan, säger Patrik Hersley.

Pär Mårts bekräftar att Sibir vägrar släppa Hersley och att Sibir varit en knepig klubb att jobba mot hela den här säsongen

– Vi söker releaser från den klubben, men vi hör inget. De andra KHL-klubbarna svarar, men inte Sibir. Jag räknar inte med Patrik och förstår att han inte vill bråka med sin arbetsgivare, säger Mårts.

Vill ha regelförändring

Han är givetvis besviken över att inte ha möjlighet att spela med bästa möjliga lag under hemmalandskamperna.

– Det finns regler för de nationella ligorna. Men KHL har ändå lagt matcher när det ska vara landskampsuppehåll. Den här säsongen kan vi inte göra något åt det. Men jag hoppas det blir en förändring till nästa säsong, säger Mårts.

I Sibir spelar även David Ullström, som gjort succé i laget sedan han värvades från Severestal. Åtta mål på 13 matcher är ett imponerande facit.

FOTNOT: Tre Kronor möter Finland i två matcher, 6 och 8 februari (i Västerås och Stockholm).

ARTIKELN HANDLAR OM