Tre Kronor vann mot Norge - igen

Foto: Scanpix
HOCKEY

Sverige besegrade Norge för andra dagen i rad.

Och en av de som kom närmare en VM-plats var tvåmålsskytten André Petersson.

– Jag skulle ta vilken roll som helst för att spela VM, säger KHL-forwarden till SVT.

Det var mycket som var sig likt när Sverige mötte Norge för andra dagen i rad. Sverige förde spelet och gick precis som i går upp till 2–0 i första perioden, den här gången efter mål av Lucas Wallmark och Anton Bengtsson, för att sedan förlora andra perioden med 0–1 och släppa in Norge i matchen.

Men det blev aldrig lika jämnt som i gårdagens 3–2-möte. I stället klev Sochi-forwarden André Petersson fram och punkterade matchen helt med två mål i tredje perioden. Det sista ett riktigt läckert dragskott.

– Bara det skottet är värt entrépengen i Himmelstalundshallen. En härlig balja, säger SVT:s expert Patrik Ross.

– Ja det var ett skönt mål att göra, jag har passat för många gånger under matcherna här så jag tänkte att jag måste skjuta. Skönt att den gick in, säger Petersson själv.

Mårts: ”Han levererar”

I går gjorde Pär Mårts klart att Staffan Kronwall har en säker VM-plats men i övrigt har ingen spelare i det här laget fått ett VM-klartecken ännu. André Petersson har dock stärkt sina aktier under de senaste landskamperna.

– Jag tycker André varit bra i de här matcherna, det märks att han har spelat mer och mer i Tre Kronor. Jag tycker han levererar när han är med, säger Mårts i SVT.

Och även om NHL-spelarna kan lägga beslag på platserna i toppkedjorna så vill verkligen Petersson spela turneringen.

– Jag skulle ta vilken roll som helst för att spela VM, säger han.

FAKTA

Sverige–Norge 4–1 (1–0, 1–1, 2–0)

Första perioden: 1–0 (16.45) Lucas Wallmark (André Petersson, Staffan Kronwall).

Andra perioden: 2–0 (2.09) Anton Bengtsson (Marcus Sörensen, Staffan Kronwall) spel fem mot fyra, 2–1 (4.30) Nicolai Bryhnisveen (Robin Dahlström, Andreas Stene).

Tredje perioden: 3–1 (10.07) André Petersson (Martin Johansson, Lucas Wallmark), 4–1 (14.16) André Petersson (jonas Ahnelöv, Lucas Wallmark).

Skott: 41–18 (19–5, 12–7, 10–6).

Utv, Sverige: 2x2. Norge: 5x2.

Domare: Marcus Linde, Kungälv, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 2 851.