Nobbade anbud från Tre Kronor-jobb

Granqvist: ”Klar jag var smickrad”

1 av 2 | Foto: Foto: TT
Erik Granqvist var målvaktstränare i VM 2010 bland annat.
HOCKEY

Rikard Grönborg ville ha in Erik Granqvist, 43, i tränarstaben till World Cup.

Men den hyllade målvaktstränaren valde att tacka nej.

– Klart jag var smickrad, men jobbet på Viasat tar så pass mycket tid att det inte går inte att kombinera, säger Granqvist i en intervju med Niklas Jihde i Viasat Hockeys podcast.

Granqvist berättar också vem han tycker ska vara målvaktstränare under World Cup.

I tisdags presenterades Rikard Grönborg som ny förbundskapten. Då offentliggjordes även två av Grönborgs assistenter: Johan Garpenlöv och Peter Popovic.

Men vem som blir målvaktstränare när Grönborg tar över, något som sker efter VM i maj, är ännu oklart.

En som fått en förfrågan är Färjestads förre målvaktstränare Erik Granqvist.

– Thomas Magnusson, som är boss i svenska ishockeyförbundet för målvaktstränarna, ringde och frågade om det fanns något intresse över huvud taget, om jag kunde tänka mig att var målvaktstränare, säger han i podden.

Inte med som coach

Men Granqvist behövde inte speciellt lång tid på sig för att tacka nej.

– Klart jag var smickrad. Jag var med 2010 (OS i Vancouver) och tyckte det var otroligt roligt att jobba med de bästa. Vi kommer vara där (i World Cup) du och jag, säger han till Jihde, men jag kommer inte vara där som coach.

Huvudanledningen till Granqvists nej tack är hans jobb som expertkommentator hos Viasat:

– Det tar så pass mycket tid att det inte går att kombinera – framför allt inte under World Cup.

Stefan Ladhe har haft uppdraget som målvaktstränare under Pär Mårts tid som förbundskapten. Ladhes kontrakt löper även över den här säsongen.

Kort turnering

Men till World Cup nästa höst vill Erik Granqvist se en förändring – och han har redan sin kandidat klar.

– Ta in Johan Hedberg som nu är assisterande och målvaktstränare i San Jose Sharks, säger Granqvist och motiverar sedan varför:

– För det första är det en superkille som man trivs att vara runt och det är viktigt i en så kort turnering. Vidare är han van vid spelet på små rinkar och van att se alla spelare i NHL. Johan kan ge många värdefulla tips till våra målskyttar hur man ska göra mål på motståndarnas målvakter. Plus att han varje dag ser den typen av spel som det blir på små rinkar, så han har en bra känsla vad man behöver köra med målvakterna och prata om i försvarsspelet.

Erik Granqvist var under åtta år framgångsrik målvaktstränare i Färjestad, men valde att sluta inför förra säsongen. I stället blev han expertkommentator hos Viasat. Vid sidan om har han även arbetat på konsultbasis åt bland andra HV 71 och schweiziska Zug.