AIK tar hjälp av rikskrim

Fruktar hämnd i Sofia:
”Det finns ett stort hot”

HOCKEY

Fruktan för en bulgarisk hämnd får AIK att skaffa hjälp.

Inför mötet med Levski Sofia i morgon är svenska rikskrim inkopplade.

– De säger att det finns ett stort hot mot oss, säger AIK:s säkerhetsansvarige Henrik Koch.

Wesström och Miller.

En vecka har gått sedan framrutan på Levskis buss krossades och horder av AIK-fans jagade tillresta bulgarer.

I dag flyger AIK till Sofia för att spela returen. Medan spelarna oroar sig för hur de ska stå emot bulgarernas offensiv fruktar polisen för våld.

– Levski och polisen är våra värdar, de ansvarar för säkerheten, men vi har ändå tagit hjälp av rikskrim i Sverige, säger Henrik Koch.

Kan jämföras med FBI

Rikskriminalpolisen bekämpar grov brottslighet och kan jämföras med amerikanska FBI. I fredags talade de med AIK för att instruera om riskerna i Bulgarien. Två gånger den här veckan har samtalen fortsatt.

– Vi har haft en lång dialog där vi sa ”vi ska göra såhär och såhär”, sedan har de kommit med sina önskemål. De har haft kontakt med bulgarisk polis och skaffat sig mer info därifrån, säger Koch.

Vad har rikskrim sagt?

– Att det finns ett självklart hot på grund av det som hände i Stockholm förra veckan. De lovar oss att göra sitt yttersta för att ge supportrar och spelare en angenäm upp-levelse.

20 supportrar

Förutom truppen och ledarna, som landar runt lunchtid i dag, kommer 20 supportrar åka ner. Den siffran är AIK tämligen säkra på, eftersom de av säkerhetsskäl tagit hand om biljettförsäljningen för de som ska stå på bortasektionen.

Inte låta sig skrämmas

AIK:s tränare Alex Miller har betonat vikten av att inte låta sig skrämmas i morgondagens match. Men han vill inte uttala sig om risken för hämndaktioner.

– I bortamatcher i Europa får du inte visa någon rädsla. Det är viktigast av allt – visa inte rädsla att tappa likaläget eller rädsla att släppa in ett mål. Är du rädd går du in i ett negativt läge, säger han.

FAKTA

SÅ SKYDDAR SIG AIK

Rikskrim

Regelbundna samtal för att få info. Via bulgariska motsvarigheten sammanställer svensk polis riskerna och hjälper då AIK.

Extra säkerhetspersonal

Trots att Levski Sofia och bulgarisk polis ska stå för säkerheten tar AIK med Henrik Koch och vad han kallar ”en extragubbe” som inte brukar vara med.

Kontroll över biljetterna

Genom att själva sälja biljetter vet man exakt vilka de 20 AIK-fansen som kommer till bortasektionen är.

Försiktiga med hotellet

Koch beskriver det som att han inte berättat för någon om var de ska bo, men att den saken går att luska fram.