Hockeysverige kan pusta ut

Inga nya skandalscener

HOCKEY

Dagens mest glädjande för hockeyälskarna?

Det blev inga nya skandalscener vid kvällens derby. Det omfattande förebyggande arbetet gav resultat.

– Det här är definitivt inte en engånsföreteelse, säger Christian Agdur vid Stockholmspolisen.

Efter det förra skandalderbyt gjordes mängder med förberedelser för att i kväll kunna stävja huliganernas inverkan på arrangemanget.

Det lyckades.

Matchen kunde genomföras utan några grova incidenter på läktarna i Globen och hockeysverige kunde pusta ut.

Noggrann visitation

– Det har sett bra ut i dag. Det har varit lugnt här inne och lugnt utanför också. Det blev försening beroende på att det var en ganska noggrann visitiation av alla som kom in med personscanner, säger Mats Larsson, ordförande för Djurgården hockey, till Canal Plus i den andra periodpausen.

– Det var ett enormt omfattande förarbete och det tror jag har hjälpt till mycket också, att vi får alla att inse att det här är ingen lek, vi tänker stoppa det här och vi tänker göra vad som behövs.

"Sitter i snickerboa"

Polisen hade identifierat flertalet av de åskådare som misskötte sig i samband med förra derbyt. Till kvällens match tog man in en jourhavande åklagare som på plats kunde ta beslut att inte släppa in ett 20-tal av dessa.

– Nu har vi hämtat in dem för förhör, vi har gripit och omhändertagit dem. Så många av dem som ville hit, de sitter i snickerboa nu, säger Christian Agdur.

– Budskapet är tydligt. Vi sänker toleransnivån accepterar inte det här.

Det var bara en av många åtgärder som hade satts in. Och den ökade säkerhetsinsatsen lär bli återkommande.

– Det här är definitivt inte en engångsföreteelse, vi kommer ha kvar toleransnivån, jobba vidare på det här sättet och utveckla det, säger Agdur.

ARTIKELN HANDLAR OM