Abrahamsson: Det blir en riktig rysare i botten

HOCKEY

Tre lag slåss för att undvika kvalserien.

Tre lag slåss om den sista slutspelsplatsen.

Hur det går?

Brynäs följer Modo till slutspel. AIK och Timrå hamnar i kvalserien.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Sex lag är indragna i streckstriden, men frågan är om det inte bara är fem? Modo ser jag redan som ett slutspelslag.

Brynäs och Frölunda gör upp om den åttonde slutspelsplatsen. Där lägger jag min röst på Brynäs. Gävlelaget har en större trygghet i spelet, en tydligare självbild om vilket typ av lag man egentligen är och har en högre arbetsmoral.

I Timrå ringer varningsklockor

Sedan över till bottenstriden som kommer att bli en riktig rysare. I Timrå har alla varningsklockor ringt under en längre tid. Ekonomin är i obalans och skadeproblemen återkommer år efter år. Spelarna med stjärnlöner levererar definitivt inte som några stjärnor. Sportchefen Stefan Lindqvist valde inför säsongen att ta spelarbudgeten och gå ”all in” på några finländska spelare.

Nu har Timrå en tom kassakista och nyckelspelare som inte fungerar. Dessutom har de dyra nyförvärven kontrakt även över nästa säsong. Sedan Lindqvist tog över som sportchef för snart tre år sedan har Timrå blivit sämre och sämre för varje säsong. Tränaren Per-Erik Johnsson verkar ha spelat ut sina taktiska kort och ser allt mer uppgiven och frustrerad ut.

Johnsson är en tränare som är beroende av en stark organisation med en tydlig spelidé. Han har lyckats i både Skellefteå och Färjestad. De två elitserieklubbar som tillsammans med HV 71 har den tryggaste strukturen. Det är klubbar där en massa yttre faktorer ytterst sällan stör den dagliga sportsliga verksamheten.

Timrå har tagit för många felbeslut de senaste åren och nu är risken stor att de får betala priset.

AIK:s importkedja avgör

AIK gjorde en riktigt bra insats i går mot HV 71. Laget var tajtare, jobbade mer samlat och var inte lika naivt och valpigt som tidigare. Importkedjan med Zednik, Pavlikovsky och (framför allt) McDonell jobbade hårt och producerade målchanser. Den trion tror jag avgör AIK:s öde.

Hårt arbetande forwards som levererar ett gediget arbete i match efter match har AIK gott om.

Men det är den utländska trion som måste kliva fram och sätta en offensiv guldkant på AIK:s spel i de avslutande matcherna. I går såg vi tendenser på att de möjligen är kapabla till det. Södertälje har tagit 13 poäng på de fem senaste matcherna och har snudd på hysterisk form. Beslutet att ta tillbaka Yanick Lehoux var ett smart drag.

Kanadensaren känner klubben och hade under förra säsongen en bra kemi tillsammans med Jonas Almtorp och Linus Videll. Trots en svagare målvaktssida än AIK tror jag att Södertälje undviker kvalserien.

ARTIKELN HANDLAR OM