AIK slipper skräcklaget

Har fem raka förluster

HOCKEY

Det fanns en positiv sak med AIK:s förlust (0–3) mot Färjestad på Hovet i går:

Efter fem raka förluster slipper de möta värmlänningarna fler gånger den här säsongen.

– Vi visste vad vi behövde göra efter fyra raka förluster tidigare, men de manövrerar ut oss på ett kyligt, smart sätt. Vi var inte bra alls, säger AIK:s assisterande tränare Gunnar Persson.

Foto: Foto: SCANPIX
TVÄRSTOPP Marius Holtet och Färjestad lyckades än en gång betvinga Patrik Nemeths AIK. Slutspelsjakten fortsätter för Solnagänget, men de kan också hamna i kvalserien – vilket faktiskt skulle ge ett ekonomiskt lyft.

Det hjälpte inte att AIK desperat jagar en slutspelsplats. Färjestad är lika hungriga.

– Ja, vi vill ju upp i tabellen, säger Färjestads Christian Berglund och pekar på att FBK bara är tre poäng från HV 71 på andraplatsen och fyra från serieledande Skellefteå.

– Och vi möter båda i de närmaste omgångarna. Det är inte kört än.

Retsticka

Berglund blev indirekt matchvinnare i Färjestad, då han lyckades reta upp Daniel Bång i slutperioden så mycket att AIK-aren kastade handskarna och gav honom en rak höger.

– Jag var inte riktigt beredd på det där. Det small snabbt och jag hade ingen chans egentligen. Det gällde bara att komma undan, säger Berglund som gjorde en ”sköldpadda”.

– Ja, det gäller ju att vara smart också och inte ta något matchstraff i onödan.

Det gjorde däremot Daniel Bång och medan han fick fem minuter, fick Christian Berglund två och Färjestad tre minuter i numerärt överläge.

Då avgjorde Mattias Sjögren matchen med ett skott i Viktor Fasths högra kryss.

Nihlstorp tog allt

Och med 2–0 emot sig var AIK chanslöst.

Färjestads målvakt Cristopher Nihlstorp var matchens bästa lirare och tog allt när AIK låg på framförallt i andra perioden.

Han var så het att han höll på att hamna i slagsmål med AIK:s målvakt Viktor Fasth, som demonstrativt åkte upp till mittlinjen och stirrade på Nihlstorp sedan FBK-målvakten rykt ihop med AIK-forwarden Rickard Gynge.

Nihlstorp åkte upp till Fasth på mittlinjen och alla väntade sig en målvaktsfight.

– Jag var beredd om det skulle bli fight. Men jag ville bara veta vad han ville. Och den riktiga fighten vann vi med 3–0. Det var det viktigaste, säger Nihlstorp.

FAKTA

Enkät

1. Hur mycket pengar genererar en hemmamatch i kvalserien? 2. Är en plats i slutspelet/kvalserien en förutsättning för ett plusresultat?

Stefan Jonsson, klubbdirektör, Södertälje

1. Går vi till slutspel och inte får mer än två hemmamatcher i kvartsfinal blir det inget enormt överskott då vi har lite bonusar som faller ut. Kanske en halv miljon. Hamnar vi i kvalserien kan det bli ett överskott på mellan en och två miljoner kronor.

2. Ja. I ingenmansland är det kronor och ören som ska till för att vi ska greja ett nollresultat.

Peter Linder, vd, AIK

1. En slutspelsplats ger mer eftersom vi höjer biljettpriserna cirka 15 procent och förmodligen får mer publik. Hamnar vi i kvalserien behåller vi biljettpriserna och får troligtvis mindre publik. Utifrån ett ekonomiskt perspektiv är det givetvis bättre att gå till slutspel eller kvalserie, än att hamna i ingenmansland.

2. Nej, det tror jag inte.

Anders Trollsås, vd, Modo

1. Jag har ingen erfarenhet av kvalspel men man kan enkelt säga att en slutspelsmatch

genererar någonstans kring en miljon i biljettförsäljning, övrig försäljning, sponsorbonusar och allt vad det är.

2. Jo, det kan man säga. Ett slutspel är nog en förutsättning för ett plusresultat.

Christer Ericson, ordförande, Timrå

1. Säg runt en miljon i brutto, ungefär den

summan kan man nog säga.

2. Det kan vi nog säga, ja. Vi kommer få svårt att klara ett nollresultat om vi hamnar i ingenmansland, men vi ligger inte så långt därifrån.

Sportbladet har inte lyckats nå representanter från Frölunda för en kommentar.