AIK:s taktiska triumf mot HV

”Kul att det gick vägen”

Foto: jimmy wixtröm
HOCKEY

JÖNKÖPING. AIK gick på knock och skrällvann mot svenska mästarna.

Tack vare en taktisk triumf.

– Det lyckades helt perfekt, säger Johannes Salmonsson, 25, till Sportbladet.

Experterna tyckte att nykomlingen AIK dragit nitlotten som ställdes mot seriesegraren HV 71 i kvartsfinalspelet. Men stockholmarna själva jublade.

– Vi möter mycket hellre HV än Skellefteå och Färjestad. HV passar oss bättre, sa Johannes Salmonsson i söndagens Sportbladet.

AIK-forwarden fortsatte sedan med att såga Jönköpingslagets backuppsättning.

– Med vår skridskoåkning får vi fast deras backar ganska bra, för de har inga jätteraketer där bak. Almquist är inte blixtsnabb, inte Rahimi heller. Hietanen är ganska tunn. Torp och Grillfors är inte heller så vassa. Vi ska nog kunna sätta press på dem.

Salmonsson och kompani visste alltså exakt vilka ömma punkter de skulle trycka på när de som kraftiga underdogs skrinnade ut på isen i Kinnarps Arena i går kväll.

”Spelade som vi vill göra”

AIK-spelarna pressade högre än normalt och stressade HV-backarna till enkla misstag. I början av andra perioden kom utdelningen. Christian Sandberg inledde målskyttet och Oscar Ahlström ökade på till 2–0 kort därpå. När klockan stod på 13.40 ledde AIK sensationellt med 4–0. HV-försvaret såg märkligt passivt ut.

– Vi höll tätt bakåt och fick snurr på anfallsspelet precis som vi ville i andra perioden. Det är så vi vill spela och det är kul att det gick vägen. Vi gjorde en väldigt bra match och taktiken lyckades helt perfekt, säger Salmonsson efter 4–2-skrällen.

Hur ser du på fortsättningen?

– Det ska bli riktigt roligt att möta HV hemma nu. De är fortfarande favorit och har all press på sig, men i dag visade vi att vi har en bra chans att gå vidare. Med lite flyt kan vi slå ut dem.

AIK-tränaren Roger Melin är hemlighetsfull när det gäller taktiken.

– Vi har ju alltid en matchplan, men detaljerna behåller jag för mig själv. Vi gjorde en väldigt bra insats i dag och spelade så som vi vill göra. Nu ska vi bara njuta och försöka skapa så mycket energi som möjligt åt varandra, säger han.