Laul: Styrelsen måste ta striden med fansen

HOCKEY

Krisen i AIK är djupare än Alex Millers avhopp.

Nästa strid står mellan styrelse och fans.

Jag är medveten om att jag springer ett antal våldsmäns ärenden genom att sparka på redan hårt ansatte Mats Gustavsson och hans styrelseledamöter. Drivande i kampanjen mot denna styrelse är ju mörka krafter som inte accepterar klubbens linje med hårda tag mot våld och terror. En linje som för övrigt bör hyllas och uppmuntras. Problemet är att de argument som AIK-grabbarna maskerar sitt syfte med inte längre går att argumentera emot, samtidigt som de misstag AIK-styrelsen gjort är häpnadsväckande.

Rena lögner

Bolagets driftsunderskott väntas under 2010 landa på en bit över 20 miljoner kronor. Då ska ni veta att VD:n Annela Yderberg i årsredovisningen efter guldsäsongen 2009 skriver att AIK nu har ”minskat kostnaderna” och inför 2010 har en ”bättre verksamhet till lägre kostnad”. Något som framstår som rena lögnerna ett år senare.

I går försvann klubbens tionde tränare på tio år på grund av att han ”Inte har kontroll över hur träningen ska genomföras eller vilka spelare som ska vara kvar eller komma till AIK”.

Hösten 2008 sparkades Rikard Norling plötsligt, trots tid kvar på kontraktet, till förmån för Mikael Stahre, en tränare som visserligen fixade ett SM-guld, men också lämnade föreningen bara några månader senare. Drivande bakom kniven i ryggen på Norling var dåvarande ordförande Per Bystedt, i dag styrelseledamot och stor aktieägare. I verksamhetsberättelsen 2007 lovade Bystedt Norling ”fyra till fem år” för att uppfylla den sportsliga målsättningen, Norling fick bara två.

En kohage på isen

Efter tillfälliga lösningen Björn Wesström kontrakterades Alex Miller på ett och ett halvt år men efter att skotten löst den akuta (nedflyttnings)krisen lämnar han då han anser att styrelsen begränsar hans handlingsutrymme som tränare.

Hantering av Walid Atta är förmodligen den mest misskötta sportsliga fråga jag stött på i en fotbollsklubb under mina tio år som reporter. Atta gjordes otillgänglig för spel på grund av en policy om att inte satsa på spelare med kort tid kvar på utgående kontrakt. När AIK sedan tappat tillräckligt med poäng och hängde på repen, då togs Atta plötsligt till nåder igen. Ett rakt igenom obegripligt agerande.

Det finns ännu mer. Jag har inte ens nämnt de lån styrelsen tecknat till ockerränta. Eller spelarnas uppgivna reaktioner på ännu en tränare som försvann. När till och med Daniel Tjernström uttrycker sig kritiskt förstår ni att det är en hel kohage ute på isen.

Bäddar för nytt kaosår

Det pratas nu om att våldsmännen tillsammans med helt vanliga supportrar initierat en namninsamling bland medlemmar i majoritetsägaren AIK FF för att i slutändan få till en extrainsatt bolagsstämma där Mats Gustavssons styrelse byts ut. Enligt samma uppgifter finns tydligen ett överflöd av lämpliga styrelsekandidater.

För AIK:s bästa bör bolagsstyrelsen välkomna och syna initiativet. Ingen tjänar på att allt står stilla till ordinarie bolagsstämma i mars. Det bäddar för ett nytt kaosår. Riktlinjerna för nästa fotbollssäsong dras nu, inte av en eventuellt nytillsatt styrelse till våren.

Norling nummer ett

Alternativet är att Rikard Norling signas som ny tränare. Då skulle krutröken antagligen lägga sig. Den tränare som väljer att föra dialog med mörka AIK-krafter sitter oftast säkert – och i de här kretsarna är nuvarande Assyriska-tränaren nummer ett.

Om Rikard Norling presenteras om någon vecka får vi svart på vitt vem som bestämmer i Solnaklubben.

Vill styrelsen sätta ner foten ordentligt kan Thomas Lyth alltid ringa sin gamle polare Lasse Lagerbäck och snabbt knyta upp honom på fyra år till marknadsmässig lön utan klausuler.

Då vet vi också vem som bestämmer.

ARTIKELN HANDLAR OM