Abrahamsson: Inte en chans att FBK underskattar AIK

HOCKEY

LULEÅ. AIK har redan vält en av de riktigt stora elefanterna.

Nu väntar nästa.

Men tyvärr alla AIK:are.

Färjestad blir en övermäktig uppgift.

Fasth är AIK:s enda hopp.

Mäktiga, stabila och dyra Färjestad. Mot nya, häftiga lågbudgetlaget AIK.

Hade någon för ett år sedan sagt att de här klubbarna skulle mötas i en semifinal hade de garanterat mötts av hånskratt.

Färjestad har tillhört dominanterna i svensk ishockey under flera decennier.

AIK kommer från allsvenskan och var för bara ett år sedan mer eller mindre ett konkursbo.

Om inte laget överraskande gått upp i elitserien hade tränaren Roger Melin och flera nyckelspelare med största sannolikhet lämnat laget. Nu ska de möta Färjestad i en SM-semifinal och ni ska veta att jag ser fram mot det här mötet.

Inga överraskningar

Och vad kan vi förvänta oss?

AIK kommer inte att bjuda på några överraskningar. Laget har sitt trygga och konsekventa grundspel som har varit så vägvinnande i serieavslutningen och i kvartsfinalen mot HV 71. Det kommer man garanterat att hålla fast vid.

Spelmässigt påminner AIK en hel del om Luleå. De spelar med korta byten, intensiv skridskoåkning och hård press på puckföraren. Samtidigt är man hela tiden noggranna med att behålla farten för att inte tappa folk högt upp i banan.

Backarna står väldigt sällan upp på offensiv blålinje, utan väljer hellre att backa hem och med hjälp av hårt backcheckande forwards erövra pucken i mittzonen.

I försvarszonen spelar de kompakt, släpper skott från distans och litar på att Viktor Fasth tar första pucken. Backarna fokuserar i första hand på att ge

honom fri sikt och att få undan puck och motståndare vid eventuella returer.

Roger Melin rullar runt på fyra jämna femmor och istiden sprids extremt noggrant över de 20 utespelarna.

Forwardsuppsättningen är jämn, med några spetsspelare i Christian Sandberg, Daniel Bång och den oberäknelige Johannes Salmonsson.

Men spelare för spelare är AIK sämre än Färjestad.

Utom på en punkt.

Det har redan skrivits hur mycket som helst om AIK-målvakten Viktor Fasth. Ändå går det inte att undvika. Förutom ett fanatiskt hemmastöd på Hovet är målvaktsspelet är det enda som talar för AIK i den här semifinalen.

Men jag tror inte ens att Fasth kan rädda AIK. Färjestad har en tyngd framför de båda målen som HV 71 helt saknade i kvartsfinalen. AIK släppte till 147 skott på fyra matcher, och det har man definitivt inte råd med nu.

Har haft extremt svårt

HV 71 var ett lag utan harmoni som dessutom kom helt snett in i matchserien.

De underskattade AIK samtidigt som de överskattade sin egen förmåga.

Nu är motståndaren förvarnad och kommer definitivt inte att gå i samma fälla.

AIK har haft extremt svårt för Färjestad i grundserien. Serietvåan har gjort rent hus i säsongens möten. Fem segrar och 17–3 i målskillnad är fullständigt förkrossande siffror.

Ändå finns det inte en chans i världen att Färjestad kommer att underskatta AIK. Tränarstaben med målvaktstränaren Erik Granqvist i spetsen har garanterat analyserat AIK in i minsta detalj.

FAKTA

RANKNING/ Så bra är lagen

FORWARDS

Färjestad

Har en väldig bredd framåt och en förstakedja som spelat grymt på senaste tiden. Plus Dick Axelsson (bilden) som ensam kan avgöra matcher.

AIK

AIK har inte samma bredd som Färjestad, men Daniel Bång och Christian Sandberg har fått varsitt gigantiskt genombrott.

BACKAR

Färjestad

Färjestad har en bra mix av rutin och talang. Stora, pjäser som Jonas Frögren och Sanny Lindström (bilden) är guld värda i ett slutspel.

AIK

Har överraskat positivt och nästan spelat över sin förmåga. De kommer att sättas på ett stenhårt prov mot Färjestad.

MÅLVAKTER

Färjestad

Alexander Salak har varit oerhört jämn hela säsongen, men såg lite skakig ut stundtals i kvartsfinalserien mot Brynäs. Måste kliva upp ett snäpp.

AIK

Det är bara att böja sig för Viktor Fasth. Det har varit världsklass så här långt i slutspelet. Fortsätter det så kan det ske nya mirakel.