AIK:s nyckel till framgång – sagostund med Gunnar

Här är gnagarnas ovanliga uppladdning: ”Måste garva”

HOCKEY

Här är en av hemligheterna bakom AIK:s succésäsong.

Assisterande tränaren Gunnar Persson håller sagostund för spelarna – med påhittade berättelser.

I kväll skrivs ett nytt kapitel i framgångssagan.

– Även om det är allvarligt med slutspel måste man kunna garva, säger Persson.

AIK inledde säsongen mediokert och tog bara två segrar på de första sju matcherna. Efter den starten trädde assisterande tränaren Gunnar Persson in i handlingarna och skapade nya rutiner – med högläsning av historier som han skrivit själv.

– Det är en intern deckarrysare som vi har, som har pågått nästan hela säsongen. Den är inte aktiv jämt, men ibland poppar den upp. Det har väl blivit 15–20 kapitel, säger han.

Melin som samuraj

Persson själv tycker inte det är så märkvärdigt, men faktum är att den bidrog till att laget kunde vända på den negativa trenden i inledningen av elitserien.

– Vi hade någon som hette tolvdagarskriget när vi tog poäng i åtta matcher i rad. Vi fick följa samurajerna, eller det var väl vi som var dem. Och Roger Melin var storchefssamurajen, säger Johannes Salmonsson och fortsätter:

– Fast jag vet inte riktigt om det var vändningen. Men jag tror absolut att det bidrog till att vi kunde slappna av genom att höra på lite roliga historier.

Vad de nya kapitlena ska handla om beror på hur det har gått för laget:

– Men det är mycket humor och glädje. Även om det är allvarligt med slutspel måste man kunna garva. Det är dock bara AIK:s spelare som får ta del av det, säger Persson.

”Min sjuka hjärna”

Var får du allt ifrån?

– Min sjuka hjärna, haha. Fantasin flödar iväg och killarna bjuder på sig själva.

Varför gör du det här?

– Både jag och Roger jobbar väl med kreativitet, med lite annorlunda saker. Laget får slappna av och ha roligt. Så det inte bara blir forehecking, backchecking och täcka skott.

Bland spelarna är initiativet med högläsningen uppskattat:

– Det är förbannat viktigt att kunna skratta tillsammans. När vi kommer hit så garvar vi och sedan kör vi bra, seriösa träningar. Det är likadant vid matcher, säger Christian Sandberg.

Senast Gunnar Persson använde sig av detta var i den fjärde kvartsfinalen mot HV71. Då blev det som bekant seger. Till i kväll har Gunnar Persson förberett ett nytt kapitel till laget.

FAKTA

UTDRAG UR GUNNAR PERSSONS SAGOBOK

■ ■ ■ Urgnagarna samlades som vanligt matchdag på soldaten Svejks. Maten var beställd och dom var laddade för match. Hon var svårflirtad men i den form snabbskrinnaren var blev hon ett lätt...

Han var överlycklig, Crazy Daizy bruden hade tagit kontakt igen…

Matchdag på puben Soldaten Svejks var det självklara valet för urgnagarna. Dom älskade AIK. Tacklar-Agne var först på dörren, handtaget såg han som ett blankt smycke som satt där för utseendets skull. Med höger axel tryckte han till dörren så övre gångjärnsskruvarna flög iväg som projektiler och träffade bartendern i pannan. Innan bartendern hade hämtat sig från chocken var Agne framme och beställde sex kalla av den bästa sorten…