Grisrollen som ingen vill ha...

”När folk uppskattar en är det lättare att ta den”

HOCKEY

Tränaren ville lämna honom på Gotland och han har aldrig gjort ett A-lagsmål.

Men nu är Fredrik Carlsson en av AIK:s absoluta nyckelspelare – i grisrollen ingen vill ta.

– När folk uppskattar rollen är det lättare att ta den, säger Carlsson.

Fredrik Carlsson.

Det hade kunnat bli en kort elitseriesejour för Fredrik Carlsson. Han var med att ta upp AIK i finrummet, men kunde ha fått lämna innan det roliga ens hade börjat inför säsongen 2010/2011.

Åtminstone om Gunnar Persson, som då kom in som assisterande tränare, hade fått bestämma.

– Då kändes det som... Han var inte i närheten av det man skulle vilja se i elitserien. Så jag frågade Roger (Melin); ”Hur ska vi göra med den här killen? Ska han vara kvar på Gotland eller ska vi ta med honom hem?”, berättar Persson.

”Jobbat oerhört hårt”

Men i dag har AIK-tränaren omvärderat sin åsikt och numera hyllar han sin defensiva back efter var och varannan match.

– Det var faktiskt så då, men han har jobbat oerhört hårt och är enormt skicklig nu. Jag har verkligen fått äta upp det.

Carlsson hade en motig säsongsinledning med två tidiga hjärnskakningar, men har vuxit eftersom. Nu tillhör han AIK:s nyckelspelare och har i de två senaste matcherna blivit utsedd till matchens lirare – något högst ovanligt för en back i sin roll.

– Det är jag inte van vid... Men jäkligt kul att få uppskattning, säger Carlsson som själv beskriver sin uppgift på isen:

– Att försöka rensa upp så mycket som möjligt, spela ett enkelt spel och komma ur zon snabbt så forwards kan komma till kontringar.

Började som center

Det är inte den rollen man drömmer om när man börjar spela hockey...

– Nej. Verkligen inte. Jag var center fram till b-juniorerna, sen när jag blev back kanske jag tog ett för defensivt ansvar, sedan har det hängt i. Nu när tränarna, spelarna i laget och de flesta på läktaren verkar uppskatta det är det lättare att ta den rollen. Speciellt när vi vinner, då känns min roll extra viktig.

Du har spelat 204 A-lagsmatcher nu. När kommer första målet?

– Den får gärna slinka in på något enkelt sätt, jag känner att jag behöver det. Något slagskottsmål eller något sånt där tror jag inte det blir, haha.

Och när målet väl kommer, ja, då vet han hur han ska fira.

– Jag ska försöka spela iskall. Jag kommer inte vara det inombords men utåt ska jag se iskall ut. Innan 500 matcher ska det hända...

FAKTA

LAGKAMRATERNA OM BACKKLIPPAN:

Viktor Fasth

Han är sjukt bra. Han är så lugn och stabil, en underbart bra spelare tycker jag. Han betyder oerhört mycket för vårt försvar, vi har många bra defensiva backar och han är en av dem. Om han skulle hålla i landslaget? Det är jag övertygad om. Han har de kvalitéer som behövs, jag tycker helt klart att han skulle kunna platsa där.

Daniel Bång

Jag tycker han är värd att bli matchens lirare. Han kanske inte gör så mycket poäng men fan vad viktig han är. Kollar man på honom på matcherna så ser man hur jävla duktig han är… Mr sarg-ut, haha.

Roger Melin, tränare

Han är grymt bra alltid, otroligt svår att passera. Han är riktigt bra. De spelarna är nästan ännu viktigare än de som gör poäng, det är de som skapar trygghet bakåt, det är det som gör att laget känner sig tryggt och törs spela ut. De spelare som är duktiga defensivt är de som är ryggraden.