”Han liknar Sedin”

Specialträning bakom Gynges succé: ”Har fullt fokus”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Succéman Gynge toppar poängligan och hemligheten är samarbetet med Mats Emanuelsson.
HOCKEY

Här är hemligheten bakom skyttekungens utveckling.

Han tar individuell hjälp av tränaren Mats Emanuelsson – som bland annat ligger bakom bröderna Sedins succé.

– Gynge går att jämföra med Sedinarna i att ha fullt fokus på det man gör, säger Emanuelsson.

Mats Emanuelsson.

För fyra år sedan kom Richard Gynge i kontakt med Mats Emanuelsson som tidigare hyllats av bröderna Sedin som fått hjälp med sin skridskoträning av honom.

Nu hjälper Emanuelsson på regelbunden basis Gynge som fått sitt genombrott denna säsong – efter gårdagens fullträff mot Linköping står han nu på 17 mål, flest i hela elitserien.

– Tillsammans med familjen är det han som man kan lufta en del känslor med, säger Gynge.

”Är väldigt kunnig”

De har arbetat tillsammans i drygt fyra år. De snackar någon gång i månaden och träffas ibland för att träna – antingen i styrketräningsrummet eller på is.

– Jag tycker att det är jätteskönt att ha honom, han är väldigt kunnig och riktigt duktig. Det mentala blir mer och mer viktigt så det är bra att ha någon att snacka med. Jag tycker samarbetet mellan honom och mig funkar riktigt bra och jag är väldigt glad att jag har honom.

Emanuelsson:

– Det tar en stund innan man når fram med det man övar på. Man får ha tålamod, och det måste man berömma honom för – han har trott på sin träning, legat i och hållt fokus. Det är väl hans styrka tycker jag, att ha fokus.

”Måste ha tålamod”

Hur pass seriös skulle du säga att Gynge är i sin träning jämfört med andra du jobbar med?

– Jag jobbar med Sedinarna och han går faktiskt att jämföra med dem i bemärkelsen att när han gör något så gör han det ordentligt. Det är en konst att kunna göra det man gör fullt ut.

När Gynge nu öser in mål njuter Emanuelsson på samma sätt som han njuter över att se Henrik Sedin toppa poängligan i NHL, med Daniel på en femteplats.

– Jag gläds med grabbarna. Sen oavsett om det är NHL- eller pojklagsspelare, det är glädjen som är den gemensamma nämnaren och det är det som är kul – att vara med och påverka och se framgång.

– Som Sedinarna säger – glädjen är att all den tid och allt jobb man har lagt ned, att det lönar sig. Det är det som är viktigt för hockeyspelare, att man inser att det inte händer över en natt. Det gäller att vara tålmodig, säger Emanuelsson.

FAKTA

DET HÄR ÄR MATS EMANUELSSON

En av grundarna av Swedish Hockey institute.

Har tidigare jobbat med spelarutveckling på Svenska Ishockeyförbundet.

Har jobbat med några av Sveriges juniorlandslag, bland annat de födda 1976, 1979 och 1980.

Har varit assisterande coach för Södertälje i elitserien samt huvudcoach för Almtuna i allsvenskan.

Hjälper tre spelare i NHL med individuell ­träning – Henrik och ­Daniel Sedin samt Mikael Backlund. Han har tidigare hyllats av Henrik Sedin:

– Han har hjälpt oss otroligt mycket med inriktningen på träningen. Du kan träna hur mycket som helst, men om det inte är på rätt sätt är det ingen mening. Ishockeylag har ofta kört mycket tillsammans där kanske inte allt är bra för alla. Därför var det väldigt bra att han gick in och fokuserade på oss som individer, har Henrik Sedin sagt till TT.

Jobbar individuellt även med ett par spelare i elitserien, samt junior- och pojklagsspelare.