Rysaren: Sex lag inom fyra poäng

”Det är snortajt i serien”

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Sex lag inom fyra poäng.

Bottenstriden i elitserien är mer rafflande än någonsin.

– Det är snortajt i serien, varje poäng är oerhört viktig, säger AIK:s målvakt Viktor Fasth efter 3–0-segern mot Färjestad.

AIK tog en viktig skalp i kampen om en slutspelsplats via hemmasegern mot Färjestad (läs mer om matchen och FBK:s kris här). Richard Gynge utökade ledningen i elitseriens målliga med två nya kassar och är uppe på 22 mål – och Viktor Fasth höll nollan.

– Sättet vi spelar på i dag känns otroligt bra. Vi offrar oss för varandra över hela banan och jag vet inte hur många skott de täcker framför mig. Jonas Liwing tar väl själv fyra, fem stycken. Man njuter där bak i kassen när laget kämpar så här, säger AIK:s målvakt Viktor Fasth till Canal plus.

”Inget andrum”

Tack vare segern tog AIK ett jättehopp i tabellen, från tionde till sjätte plats och blev kvällens stora vinnare. Men det går fort i hockey.

Fasth vet att det räcker med några förluster så är laget under strecket igen.

– Jag vet inte om det finns något andrum. Men det är kul, härligt. Folk snackar om att det är tråkigt med så många matcher, att det är 55 omgångar. Men vad fasen, det är snortajt i serien. Varje poäng är oerhört viktig.

Flera lag inblandade

För AIK väntar i nästa omgång Luleå, som i kväll föll borta mot jumbon Timrå.

– Vi måste åka upp och spela vårt spel och följa vår gameplan. Då ska vi se till att knäppa fem också, säger Fasth.

Linköping, som just nu är på kvalserieplats, tajtade till det ännu mer i botten genom att besegra Djurgården med 5–0 i kväll.

Till och med fyran HV71 och femman Frölunda kan halka in i bottendramat. HV71 har bara fyra poäng ner till niondeplatsen som innebär missat slutspel.

FAKTA

AIK–Färjestad 3–0 (2–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (5.27) Robert Rosén spel fyra mot fem, 2–0 (14.16) Richard Gynge (Daniel Bång, Robert Rosén) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–0 (16.18) Richard Gynge.

Skott: 22–26 (12–12, 5–8, 5–6).

Utv, AIK: 4x2. Färjestad: 4x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby, Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 4 565.

ARTIKELN HANDLAR OM