Försvarar fansen

Vilt bråk på läktaren – då tar Gozzi supportrarnas parti: Jag kan förstå dem

1 av 3 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
”AGGRESSIV STIL” AIK:s sportchef Anders Gozzi förstår att supportrarna blev upprörda. ”Polisen står och agerar på läktaren med en aggressiv stil”, säger han.
HOCKEY

Supportrarna hamnade i bråk med polisen och derbyt fick skjutas upp.

Då försvarar AIK:s sportchef – supportrarna.

– Jag kan förstå dem, säger Anders Gozzi.

– Han ska nog koncentrera sig på hockeyn, säger Hockeyligans säkerhetsansvarige Lena Sahlin som förklarar anledningen till polisens agerande.

Till derbyt för en månad sedan valde polisen att lägga om strategin i sitt arbete genom att placera poliser och vakter i trapporna som finns i klacksektionerna.

Något supportrarna inte gillade och i går visade man sitt missnöje.

Inför gårdagens match gick blev det bråk mellan supportrar och poliser och matchen tvingades skjutas upp en halvtimme.

”Är märkligt för mig”

– Jag måste ta reda på varför polisen valde den här taktiken, att stå med en aggressiv stil och agera på läktaren – det är märkligt för mig, säger Anders

Gozzi och fortsätter:

– Nu var det mer dom som skapade en massa oroligheter i stället för att finnas om det behövs. Jag vet inte varför de valde den taktiken, det kan väl andra svara på. Men för mig var det väldigt konstigt.

Uppfattade du poliserna som aggressiva?

– Det blev ju stökigt på grund av att de stod där. Jag kan förstå våra supportrar, att de inte vill att polisen står där om de sköter sig och vill heja fram respektive lag – varför ska de då ha en polis i nacken?

Lena Sahlin reagerar starkt när hon får höra om Gozzis uttalande.

”Får stå för honom”

– Det uttalandet får stå för Anders Gozzi. Jag tror inte att sportchefer och tränare är så insatta i säkerhetsarbete. De ska nog koncentrera sig på sporten, säger hon.

Sahlin förklarar vidare att anledningen till att poliserna befinner sig i trapporna är för att hålla dem fria, på grund av brandsäkerheten.

– När man får tillstånd för att genomföra en match ställs det en hel del krav. På derbyn finns bland annat krav på att hålla trapporna rena.

Rena gångar ett krav

När det nu blir oroligt, ser ni fortfarande det här som det enda alternativet?

– Vi har till och med försökt att visa polisens krav för supportrarna. Rena gångar är ett krav vi måste leva upp till som arrangör. Det finns ingen som vill ha polis och ordningsvakter i trapporna men just nu är det enda alternativet.

FAKTA

TIDIGARE DERBYMÖTEN - DET HAR HÄNT

22 december 2010

■ ■ Derbyt mellan Djurgården och AIK urartar totalt. Vid AIK-fansens sektion ger sig supportrar på ordningsvakterna och misshandlar dem, sedan blir det fullt kaos när Djurgårdssupportrar och AIK-supportrar sprider sig över sittplatssektionen.

11 januari 2011

■ ■ Första derbyt efter skandalderbyt. För att få bot på problemen tar Hockeyligan och Stockholmsklubbarna i med hårdhandskarna – bland annat bildar man vallgravar för att inte ståplatspubliken ska kunna röra sig över andra sektioner och utökar bemaninngen.

22 december 2011

■ ■ Trots att de två derbyna som varit under säsongen har varit lugna, väljer polisen att göra ytterligare insatser. Nu ställer man poliser och vakter i trapporna som finns på ståplatssektionerna, något som inte uppskattas av fansen. Derbyt spelas dock utan större skandaler.

26 januari 2012

■ ■ Efter derbyt den 22 december har supportrarna snackat ihop sig – poliserna har inte på ståplatssektionerna att göra. Därför gör man motstånd och bråk uppstår. Matchen skjuts upp i 30 minuter på grund av oroligheterna. Fyra personer grips för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman och 15 personer misstänks för narkotikabrott. 69 personer avlägsnas från platsen.