Salmonssons målgest: Michael Jackson-move

”Blev bara ett pungtag”

Foto: Bildbyrån
”Bara ett pungtag” Derbyhjälten misslyckades med Michael Jackson-målgesten.
HOCKEY

Efter en tung säsong och en jobbig måltorka slog Johannes Salmonsson till.

Med två mål blev han derbykung – och nu berättar han om tvivlen på sig själv, om indiansnacket som låg bakom derbysegern och den misslyckade Michael Jackson-målgesten.

– Det blev bara ett pungtag, säger han.

Johannes Salmonsson växte under fjolårssäsongen och blev bättre och bättre ju längre den led. Belöningen kom genom ett tvåårskontrakt.

Årets säsong har inte gått lika bra och inför gårdagens derby kom han med sex raka mållösa matcher – en mindre evighet för en målsugen forward.

– Det har varit tungt. Jag avslutade säsongen på ett sånt sätt i fjol att jag trodde jag skulle vara med och producera mer, jag vet att jag har det i mig. Sen börjar det gå i troll och man tappar lite självförtroende på varje match när de inte går in.

För att få det att lossna tog han hjälp av den bäste av alla, elitseriens skyttekung.

– Jag har tränat lite skotträning med (Richard) Gynge.

I dag gnuggade jag mitt blad mot hans blad och det funkade. Jag hoppas inte jag tog hans magi bara, det vore tråkigt.

”Dif ska ha cred”

Han pratar med ett ständigt leende på läpparna. Med två mål, ett i tredjeperioden och ett i sudden death, sänkte han ärkerivalen Djurgården – vars spelare han tycker börjar se trötta ut.

– Det är bara att kolla. De har mycket duktiga spelare men de brinner inte som det har gjort förut. Det är inte lika jobbigt att möta dem som tidigare. Men de ska ha cred att de kommer tillbaka tre gånger

i dag, det gjorde de bra.

Du gjorde en konstig målgest efter det avgörande målet?

– Jag hade tränat på en Michael Jackson-grej. Först lite moonwalk, sen snurra och så ”Woh”! Men det blev bara ett pungtag. Jag hoppas ingen tog illa upp och tyckte det var ett hån. Det var bara något som kom.

Mario Kempe gjorde en omdiskuterad målgest vid senaste derbyt, hur reagerade du då?

– Jag tyckte bara han var fjantig. Jag tyckte det var fjantigt gjort.

Det var ingen hämnd nu?

– Nej det var det faktiskt inte. Sånt där löjligt håller jag inte på med. Det är faktiskt sant.

På presskonferensen efter matchen hyllade Djurgårdens assisterande tränare Mikael Johansson AIK för att spela så avslappnat. Salmonsson förklarar det delvis med att de är ett ”skönt gäng”, något som bland annat avspeglade sig när lagen var tvungna att återvända till omklädningsrummet på grund av supporterbråken.

”Vi sitter och garvar”

– Gunnar Persson drog någon rolig historia om indianer, det var något om stammar och grejer. Någon hade fastnat i djungeln och så var det några stammar som tog någon och så fick de välja om de skulle dö eller gå med i stammen.Jag kom inte ihåg hur det gick. Men den var rolig.

– Vi har skön stämning i laget, vi sitter inte och stirrar i väggen utan vi sitter och garvar. Det är det som är skönt med vårt lag.