Två petade AIK- legendarer hyllas

Wall of Honour i stället för tröjhissning

David Engblom.
HOCKEY

I kväll hyllas två AIK-legendarer.

Men David Engblom, 34, och Roger ”Roggan” Andersson, 62, får inte tröjan hissad i taket.

I stället kommer deras namn och porträtt att hissas i Hovets tak och inviga AIK:s Wall of Honour.

Foto: Mats Strand
Roger Andersson.

Det är sannerligen två profiler med AIK-hjärta som hyllas inför kvällens match mot Växjö. Två profiler som blivit petade – men ändå blivit klubben de älskar trogen.

David Engblom hann spela 705 matcher under 15 säsonger i AIK – från division 1 till allsvenskan till elitserien – men fick inte förnyat kontrakt som spelare efter förra säsongen. Men trotjänaren blev kvar i ”Gnaget”, som materialförvaltare i A-laget.

– Jag hoppades på att fortsätta spela hockey. När alternativet att spela i AIK inte fanns kvar behövde jag några dagar på mig att fundera. Det var två-tre nätter som det var svårt att sova. Men jag diskuterade det med min fru och det var inte värt att åka iväg någonstans och då kändes det här alternativet jäkligt bra, sa Engblom till Sportbladet då.

”Trodde det var aprilskämt”

Roger ”Roggan” Andersson kom till AIK den 1 maj 1971. Men efter 37 år som materialförvaltare fick han den 1 april 2008 reda på att han inte fick vara kvar i A-laget.

– Jag vart nog mest chockad. Om jag ska vara ärlig så trodde jag först att det var ett aprilskämt eftersom beskedet kom den första april. Jag hade det jobbigt i två-tre månader och var väldigt nära att lägga ner, säger Andersson till AIK:s hemsida.

Men även Andersson blev kvar i AIK – som materialförvaltare i juniorlaget.

– Jag har bestämt att jag ska hålla på med det här yrket i 50 år. Det är två år kvar. Då går jag i pension så då kan jag lägga mig ner och dö och sätta på mig träfracken, säger Andersson.

”Vill kunna hylla andra personer”

Sedan tidigare hänger tre AIK-tröjor i taket på Hovet när AIK spelar sina matcher – Leif ”Honken” Holmqvist, Bert-Ola Nordlander och Peter Gradin. När AIK möter Växjö i kväll kommer David Engblom och Roger Andersson att hyllas – men på ett helt nytt sätt.

AIK har infört en ”Wall of honour” där man hyllar personer som på något sätt varit ovärderliga för klubben, men som inte uppfyller de krav man har på de tröjor som ska hängas i taket.

– Fler pensionerade tröjnummer kommer att pryda Hovets tak i vår framtid. Men vi vill även och likafullt kunna ära och hylla andra personer som haft en avgörande betydelse för klubbens utveckling – trotjänarna, eldsjälarna och förebilderna för framtidens AIK:are, säger Hasse Hammarlund, ordförande i AIK IF, till AIK Hockeys hemsida.