”Perra” Johnsson: Kanske inte var mogen tidigare

Foto: BILDBYRÅN
Per-Erik Johnsson har stuvat om bland ledarrollerna i AIK.
HOCKEY

Efter ett poängsnitt på 0,81 poäng/match har AIK tagit tre raka segrar.

Hemligheten bakom förvandlingen: Coachernas nya roller.

– Jag kanske inte var mogen tidigare, säger huvudtränare Per-Erik Johnsson.

AIK inledde årets elitseriesäsong väldigt svagt. Laget hade efter elva spelade omgångar bara tagit nio poäng och vissa började skrika på tränaren Per-Erik Johnssons avgång. Men den senaste tiden har stockholmarna hittat formen. AIK har vunnit de tre senaste matcherna. En av anledningarna till förvandlingen är coachernas nya roller i båset. Mats Lindgren ansvarar numera för forwards, Anders Hultin för backarna och Per-Erik Johnsson har helhetsansvaret.

– Vi har spelat bra sedan vi gjorde förändringen. Det har säkert påverkat och är en del av vår uppåtgående trend. Alla i båset är bekväma i sina roller, säger Johnsson till klubbens hemsida.

”Hanterar penna och tavla mer nu”

Han får nu mer tid för individuell coaching.

– Jag hinner prata och pusha spelarna om det som händer ute på banan. Jag hanterar penna och tavla mycket mer nu, säger Johnsson

Du har provat rollen tidigare, men inte känt dig bekväm, vad är skillnaden nu?
– Jag kanske inte var mogen tidigare. Det kändes som jag hamnade lite på sidan. Men nu känns det väldigt bra, säger han till AIK:s hemsida.

Mot Linköping den 11/10 var första gången coacherna testade sina nya rollerna. Visserligen blev de förlust i den matchen, men därefter har AIK tagit tre raka segrar (en efter straffar) och har nu klättrat till nionde plats i tabellen.

Skadedrabbat

Mest imponerande är lagets försvarsspel i fem mot fem. På elva perioder har laget inte släppt in ett enda mål i den spelformen.

– Med tanke på vår bakgrund är det riktigt, riktigt bra. Det är ett tecken på att saker och ting börjar falla på sin plats. Vi har inte trillat ner i de svackor vi haft tidigare, säger Johnsson.

AIK möter i kväll HV71 på hemmaplan. Då får laget klara sig utan Dick Tärnström, Christian Sandberg, David Lillieström-Karlsson, Daniel Josefsson och eventuellt Josh MacNevin, som har problem med höften.

FAKTA

Poängsnitt med coacherna nya roller: 2p/match (8/4)

Poängsnitt med de tidigare coachrollerna: 0,81p/match (9/11)

Coachernas nya roller:

Per-Erik Johnsson - Helhetsansvaret.

Mats Lindgren - Ansvarar för forwards.

Anders Hultin - Ansvarar för backar.