”Det är inte bara att trycka på en knapp”

Huselius tvekar – men Eldebrink vill att stjärnan ska spela sig i form

HOCKEY

Kontraktet är påskrivet, på pappret är Kristian Huselius redo att göra en efterlängtad comeback.

Frågan är om det räcker?

– Som tränare vill jag ha bästa laget, säger Anders Eldebrink.

– Det är inte bara att gå ut och spela och tro att det funkar, det gäller att vara föreberedd också, säger Huselius själv.

Foto: BILDBYRÅN
Kristian Huselius.

En höst av funderingar, förberedelser och förhandlingar är över. I går skrev Kristian Huselius på för AIK för resten av säsongen.

– Kul såklart. Jag har väntat länge och det har tagit tid med skadan, säger Kristian Huselius.

Men trots att alla papper är i ordning så var det i går inte klart om det skulle bli spel mot Frölunda i kväll.

Osäker på formen

– Ingenting är klart, jag vet inte alls, Jag har kört på is i tre veckor men frågan är om man ska börja i morgon (i dag), på torsdag eller vänta till efter jul så det blir några ytterligare dagar, säger ”Husse” som förklarar att han är väldigt osäker på formen.

Och undra på det.

Ända sedan han drog på sig en höftskada som spolierade slutet av 2010/11 års säsong har han bara spelat två matcher. Då kom han hastande in i säsongen efter en svår bröstmuskelskada under försäsongen och skadade ljumsken svårt redan i andra matchen.

Ställde upp för laget

– Jag hade inte en enda träning med laget i kroppen innan comebacken. /.../ Jag hade inte byggt upp muskelmassan och var inte mogen eller redo att spela. Columbus var i ett utsatt läge och var utanför slutspel. Kanske var det den situationen som gjorde att de ville satsa allt på ett kort, berättade han för Sport- bladet tidigare i år.

En situation som inte är alltför olik den AIK nu befinner sig i.

– Det har gått väldigt fort på slutet. Mentalt har jag inte haft det fokuset heller, utan jag måste komma in i matchmentaliteten. Det är inte bara att trycka på en knapp, säger Huselius.

Får bestämma själv

Anders Eldebrink menar att det är Huselius beslut att ta om han kan spela, men att han vill se nummer 20 på isen så fort som möjligt.

– Jag kan inte tvinga honom om han inte känner sig 100 procent. Han är väl osäker på sin form eftersom han inte spelat på över ett år, men vi har sagt att ”oroa dig inte för det, utan det är bra om du får spela dig i form”. Det är ingen som kräver att han ska in och dominera när han är match-otränad, säger tränaren.

Det delikata beslutet ska tas direkt efter matchvärmningen i dag. Då är frågan om AIK har råd att vänta längre, och om Kristian Huselius har råd att inte göra det.

FAKTA

”Husses” skademardröm

25 februari 2011: Kristian Huselius sätts upp på skade-listan i Colombus med en ”lower body injury” som visar sig var en höftskada som spolierar resterande del av säsongen.

14 juli 2011: Under försäsongsträningen hemma i Sverige sliter ”Husse” av bröstmuskeln under ett bänkpresspass och missar därmed en lång period av träning och matcher under säsongsinledningen.

7 december 2011: Columbus tvingar tillbaka Huselius i matchspel direkt efter den långa skadefrånvaron och redan efter två matcher drar han på sig en ljumskskada som ska förstöra resten av säsongen och även stora delar av årets säsong.

24 augusti 2012: Sportbladet kan avslöja att AIK är intresserade av den kontraktslöse Huselius.

4 september 2012: Husse är med AIK och tränar, i det här läget mest gym och rehabilitering.

Slutet av november 2012: Huselius går på is med AIK.

11 december 2012: Sportbladet avslöjar att avtalet mellan Huselius och AIK är klart.

i går: Kontraktet blir officiellt.

ARTIKELN HANDLAR OM