Dansk på väg att ta över AIK

Ehlers lämnar schweizisk klubb: ”Söker nya utmaningar”

HOCKEY

I går presenterade AIK Hockey sin nya sportorganisation.

Första uppdraget blir att hitta en ny tränare och enligt Sportbladets uppgifter är en het kandidat danske ex-AIK:aren Heinz Ehlers.

– Vi jobbar med alla namn som har goda referenser där ute, säger nye sport­chefen Daniel Rudslätt.

Heinz Ehlers har spelat i AIK. Nu kan han bli ny tränare där.

Sedan både sportchef Anders Gozzi och tränare Anders Eldebrink lämnat AIK efter säsongen har ett stort förnyelsearbete påbörjats. I går presenterade man en helt ny sportorganisation där sportchefsrollen blir en tvåmannasyssla.

Daniel Rudslätt blir sportchef och han ska jobba med en ännu icke namngiven assisterande sportchef som enligt vad Sportbladet erfar ska vara Dick Tärnström.

– Vi stärker av två skäl, en är arbetsbelastningen och den andra är att vi kan ha en bättre scoutning, mer kontakter både nationellt och internationellt, säger vd Peter Birath.

Tränarfrågan akut

Dessutom sjösätter man ett så kallat advisory board, eller sportråd, bestående av tv-experten Anders ”Ankan” Parmström, forne NHL-backen Mattias Norström och styrelseledamoten Hans Cederholm som ska jobba som rådgivare till sportcheferna.

Den mest akuta fråga för dessa fem att ta tag i är utan tvekan tränarposten. En lista med potentiella kandidater har arbetats fram och nu hoppas man kunna hitta rätt namn inom ett par veckor. Sportbladet har tidigare berättat att Färjestads assisterande tränare Andreas Johansson och Örebros Peter Andersson är heta namn.

Flera år i Sverige

Nu tillkommer ett tredje aktuellt namn. Enligt Sportbladets uppgifter är danske Heinz Ehlers en stark kandidat till jobbet.

Ehlers spelade i AIK 1989–91 och gjorde även flera säsonger i Leksand och Rögle. Som tränare har han haft stora framgångar i Schweiz. 2008 tog han upp Biel i högstaligan och de senaste fyra åren har han gjort Langenthal till en stabil toppklubb i andradivisionen. Men i går beslutade han sig för att lämna klubben. Enligt klubbens hemsida ville 47-åringen ”söka nya utmaningar”.

Sportchef Daniel Rudslätt vill inte kommentera några namn:

– Vi jobbar med alla som har goda referenser där ute. Jag minns honom som en väldigt duktig tidigare spelare från när jag växte upp.