”AIK gick bakom ryggen på mig”

Esa Pirnes om pengabråket som fick honom att lämna

1 av 2
HOCKEY

Ett infekterat pengabråk gjorde att AIK:s stjärna Esa Pirnes plötsligt lämnade laget före kvalserien.

– De gick bakom ryggen på mig, säger Pirnes.

– Jag är besviken på att han gör så här mot sina lagkamrater, säger AIK:s vd Peter Birath.

Sportbladet avslöjade redan i går att Esa Pirnes lämnar AIK för spel i moderklubben Kärpät. Bakgrunden är en pengakonflikt. Alla är överens om att klubben släpade efter med pensionsinbetalningar till den finske centern, men där slutar också parterna att vara överens.

AIK menar att de legat back med två utbetalningar, men att man nu gjort rätt för sig med ränta på de uteblivna pengarna. I stället är man arga för att spelaren brutit sitt kontrakt trots att man upplever att man haft en muntlig överenskommelse om att fortsätta.

”Kunde inte betala”

– Jag upplever personligen att jag hade en muntlig överenskommelse med Esa och hans agent hur vi skulle hantera det här och blir då väldigt besviken när jag får ett sms där de säger att de säger upp avtalet för att vi inte skulle ha fullföljt ­våra plikter, säger Peter Birath.

När Sportbladet når Esa Pirnes sent på tisdagskvällen känner han inte alls igen beskrivningen.

– Den 20 januari upptäckte jag att klubben inte betalat min pension på tre och en halv månader. Jag var chockad, ingen hade sagt någonting till mig, säger han och fortsätter:

– Birath sa att de inte kunde betala just då men de borde ha kommit till mig, de gjorde de inte utan de gick bakom ryggen på mig.

Enligt Esa Pirnes fick sedan två månaders ersättning betald (dock utan ränta), men Pirnes känner inte igen att de haft en muntlig överenskommelse om fortsättning.

”Tufft beslut”

– Peter sa till mig efter en träning att de inte kunde betala det sista just då, men han sa att de kunde göra det vid ett datum längre fram. Då sa jag att ”bra, då vet jag datumen”. Han trodde det betydde att allt skulle vara bra, men jag kan inte förstå hur han kan tycka det.

– Jag tog ett tufft beslut att bryta kontraktet. Jag var orolig för framtiden, vad händer resten av året?

Kan du förstå att laget och fansen tycker att du överger dem?

– Ja så klart. Det här är ingenting jag vill göra. Det här är min 18:e säsong och det är första gången jag lämnar en klubb under ­pågående säsong. Jag spelar för mindre pengar i Kärpät nu. Jag hoppas bara att de använder pengarna jag kostade till att förstärka laget med två, tre spelare.

– Jag kan inte säga något dåligt om laget och deras fans, jag hoppas verkligen det går bra för AIK, men jag tycker de kastade mig under bussen när de inte betalade eller sa något till mig om det.

FAKTA

Detta är AIK och Pirnes oense om

Antalet uteblivna pensionsutbetalningar:

AIK hävdar att det handlar om två försenade betalningar och att allt är betalt inklusive ränta. Esa Pirnes hävdar att det handlar om totalt tre och en halv månads utbetalningar som försenats. Han säger också att ränta inte betalats samt att januari månads utbetalning fortfarande inte kommit in.

Muntliga överenskommelsen:

Peter Birath menar att han och Esa Pirnes varit överens om att fortsätta. En uppgift som Esa tillbakavisar helt och menar att han bara fått klarhet i läget och sedan ändå valt att bryta kontraktet med rädsla för att förseningarna skulle fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM