Skriver öppet brev: ”Förstör vår klubb”

Hot mot AIK-ledare under hela säsongen

Foto: BILDBYRÅN
Rikard Franzén och Daniel Rudslätt.
HOCKEY

Efter hoten mot Daniel Rudslätt och Rikard Franzén skriver nu flera AIK-profiler ett öppet brev mot "mörkret" i klubben.

Samtidigt kan Sportbladet avslöja att allvarliga hot har framförts mot ledningen under hela säsongen.

Bland annat har polisen beslagtagit en dator efter ett hot mot Rikard Franzén under pågående säsong.

Efter att AIK åkt ur SHL och samtidigt varit med och hjälpt Djurgåden att gå motsatt håll har hoten mot AIK:s sportchef Daniel Rudslätt och lagets före detta tränare Rikard Franzén fått mottaga flertalet grova hot. Bland annat placerades grishuvuden utanför deras hem med anledning av deras korta sejourer i just Djurgården.

Legendarerna: "Förstör vår klubb"

Redan tidigare i dag gick klubben ut med ett brev där de tog avstånd mot hoten och nu går även flera stora AIK-profiler som Dick Tärnström, Daniel Bång och David Engblom ut och tar avstånd från hoten i ett öppet brev.

"Vi har ledsnat. Några individer, fyllda av hat och förakt, ska inte få förstöra vår klubb. Hoten mot Daniel Rudslätt och Rikard Franzén är ytterligare ett bevis för att det är dags för de goda krafterna att ta över. Vi kan aldrig acceptera att enskilda personer som gömmer sig i mörkret ska få skända vårt AIK", skriver de bland annat (se hela brevet nedan).

Hot från dag ett

Samtidigt kan Sportbladet berätta att hoten mot ledarna i AIK har varit ett återkommande problem hela året. Framförallt är det Rikard Franzén som redan från dagen han tog över har fått hot med bakgrund av hans tid i Djurgården.

Vid jul gick det så långt att polisen tvingades ingripa, efter en anmälan så beslagtog polisen en dator från en person som skickat hot till Rikard Franzén.

Sportbladet har varit i kontakt med AIK angående uppgifterna och de bekräftar händelserna men vill inte kommentera det ytterligare.

FAKTA

Det öppna brevet i sin helhet

Vi har ledsnat. Några individer, fyllda av hat och förakt, ska inte få förstöra vår klubb. Hoten mot Daniel Rudslätt och Rikard Franzén är ytterligare ett bevis för att det är dags för de goda krafterna att ta över. Vi kan aldrig acceptera att enskilda personer som gömmer sig i mörkret ska få skända vårt AIK.

Att någon väljer att hota en familj med barn på fem, sju och tio år gamla innebär att alla som tror på den här klubben måste reagera.

Vi har många gånger fått uppleva magiska stunder med klubben. Det är en speciell känsla att få skrinna ut i den svartgula matchdräkten med världens vackraste emblem på bröstet. En ära. Vi vet också att lika underbart som det är i medgång kan pressen vara stor i motgång. Det är som det ska vara. Men det är långt ifrån personliga påhopp och direkta hot. Nu måste den stora majoriteten AIK:are sätta stopp.

Några av oss som skriver under på det här uppropet har följt laget på nära håll den gångna säsongen. De är många som slitit hårt både i och runt laget. Vi vet också att det är ett tufft läge som föreningen befinner sig i.

Rudslätt anslöt till klubben i sitt hjärta efter en utlandsejour i Tyskland. Efter det har han både på och utanför isen visat en otrolig lojalitet mot AIK. ”Rudan” fick frågan om att bli sportchef i tufft läge. Truppen var i stort sett redan satt och det fanns inte ekonomi för någon större satsning. Ändå valde att hjälpa klubben genom ett på förhand tufft år. Få förstår vad det innebär att vara sportchef i en SHL-klubb, än färre vad det innebär att vara i en klubb med minimala resurser mot konkurrenter som både har kommunstöd och lyckade arenaprojekt att ösa pengar från när laget på isen inte levererar. Sällan har man hört om en sportchef med så gott rykte i hockeykretsar som ”Rudan”. Respekterad av spelare, motståndare och agenter i en bransch där alla tänker på sig själva i första hand. Att vissa individer nu försöker tvinga bort en sådan person från klubben är inte bara skadligt för dagens AIK utan även framtidens.

Rikard Franzén fick frågan att bli tränare sent in på säsongen. Självklart insåg han att truppen var tunn och förutsättningarna svåra. Men ”Frazze” – med över 21 år i klubben och som vi i AIK-tröjan sett uppoffrande slänga sig att täcka skott, ibland till och med med huvudet före – vek inte från frågan och det ansvar han kände. Han förstod att AIK behövde hans hjälp och ställde upp. Frazze är ingen som ger upp och trots små resurser och knackiga resultat stod han rakryggad i media och svarade uppriktigt och ärligt i sann AIK-anda. Både Rudan och Frazze har gjort allt som står i deras makt för att skapa sportsliga förutsättningar. Att skuldbelägga två av de som jobbat hårdast är inte bara befängt utan ren idioti. Vi förstår att alla har ett ansvar, men med den förståelsen måste det också finnas en acceptans för omständigheterna.

Om klubben över huvud taget ska överleva i framtiden kan vi inte acceptera den här typen av övergrepp på klubbmärket. Ska vi lyckas attrahera spelare, ledare och sponsorer måste hatet och hoten bort från vår arena. Vi tror fortfarande på AIK och vet att de goda krafterna till slut kommer vinna.

Vi har tillsammans gjort några matcher AIK-tröjan och älskar den här klubben. Det hög tid att vi alla tar vårt ansvar och säger ifrån. Det är vår klubb – vårt ansvar!

/Dick Tärnström, Mattias Norström, Daniel Bång, David Engblom och Mats Thelin