Klubbarna: ”Nu får det vara nog”

Skriver öppet brev efter hoten mot AIK-ledare

Daniel Rudslätt och Rikard Franzén har fått utstå hot efter att AIK åkt ur SHL.
HOCKEY

I ett öppet brev visar samtliga klubbar i SHL och allsvenskan sitt stöd för AIK och kräver att krafttag tas mot våld och hotelser.

Natten mot lördagen fick sportchefen Daniel Rudslätt och sparkade tränaren Rikard Franzén avhuggna grishuvuden utplacerade på sina bilar.

– Hatet måste bort om vi ska kunna bygga en stark klubb. Att hota två av våra medarbetare och deras familjer är horribelt, sa AIK:s ordförande Odd Swarting i ett öppet brev på klubbens hemsida.

Nu uttrycker samtliga klubbar i SHL och allsvenskan sitt stöd för AIK i ett öppet brev med rubriken ”Nu får det vara nog!”.

FAKTA

KLUBBARNAS ÖPPNA BREV

”Vi klubbledare i HockeyAllsvenskan och SHL vill med detta brev visa vår solidaritet med våra kollegor i AIK Hockey och kräver att våra klubbar agerar kraftfullt mot våld och hotelser.

Vi har med avsmak tagit del av informationen att tränare och ledare i AIK Hockey har utsatts för hot och kränkningar. Den typen av trakasserier och dolda hot kan aldrig accepteras. Att det sker under en tid när våld i anslutning till idrottsutövande fått så tragiska konsekvenser att en vanlig hederlig supporter mist livet, gör denna typ av aktioner extra osmaklig.

De kriminella individer som dolda av nattens mörker utför trakasserier och hot mot ledare inom idrotten orsakar bara skada för sin klubb och vår idrott. Extra tragiskt är att de tycks tro att de gör det för sin egen klubbs bästa, trots att det är precis tvärtom. Denna tack och lov lilla klick individer motarbetar på alla sätt möjligheten för klubbarna att nå framgång, genom att skrämma bort sponsorer, hederlig publik, rekrytering av spelare och ledare på alla nivåer.

Som sportchef eller tränare i en elitklubb får man leva med, lida och ibland njuta av sin klubbs framgångar och motgångar 24 timmar om dygnet. Hela vårt seriesystem bygger på sportsliga principer. Någon klubb har framgång ett år, men kanske motgång nästa år. Om man ser ut att inte nå målen så sliter alla hårt för att göra något åt det. När tacken för detta blir trakasserier och hot så kan man förstå att en del inte orkar med pressen och tvingas lämna sina uppdrag, trots att man brinner för sin klubb. Hur attraktivt tror dessa hotfulla anonyma krafter det är, att bli ledare i den klubb som de påstår sig älska, om man vet att priset kan bli trakasserier och hot om våld?

Vi har alla ett ansvar och vill, tillsammans med våra klubbar och respektive ligaorganisationer, ta krafttag för att få bort dessa osmakliga och olagliga avarter av beteenden som vissa illojala ”supportar” ägnar sig åt”.

Vi vägrar acceptera att vi ska utsättas för hot och trakasserier. NU FÅR DET VARA NOG!

Almtuna: Björn Danielsson Sportchef
Asplöven: Per Kenttä Sportchef
Björklöven: Jimmy Blixt Sportchef
Brynäs: Micke Sundlöv Sportchef
Djurgården: Challe Berglund Sportchef
Frölunda: Christian Lechtaler Sportchef
Färjestad: Håkan Loob GM
HV71: Fredrik Stillman Sportchef
Karlskoga: Torsten Yngvesson Sportchef
Karlskrona: Stefan Bengtzén Sportchef
Leksand: Tommy Salo Sportchef
Linköping: Johan Hemlin Sportchef
Luleå: Lars Bergström Sportchef
Malmö: Patrik Sylvegård VD
Modo: Per Svartvadet GM
Mora: Peter Hermodsson Klubbdirektör
Oskarshamn: Roger Jönsson Sportchef
Rögle: Anders Carlsson Sportchef
Skellefteå: Lars Johansson Sportchef
Södertälje: Per Nygårds Sportchef
Timrå: Kent Norberg Sportchef
Vita Hästen: Fredrik Jensen VD
Västerås: Niklas Johansson Sportchef
Växjö: Henrik Evertsson Sportchef
Örebro: Pontus Gustafsson GM

ARTIKELN HANDLAR OM