AIK får hjälp – av Galotta

SPORTBLADET AVSLÖJAR: Efter skandalerna – scoutar spelare åt krisklubben

I november hamnade Jonas Galotta, som då var en del i en utredningsrupp som granskade AIK Hockey, i stort blåsväder då det visade sig att han var en av personerna bakom en rasistisk banderoll riktad mot Zlatan Ibrahimovic. Efter skandalerna bröt AIK allt samarbete men nu visar det sig alltså att Galotta har hjälpt klubben att scouta spelare i Finland.
HOCKEY

Omtalade Jonas Galotta  ska rädda AIK Hockey från att hamna i kvalet till division 1.

Just nu hjälper han till med att scouta spelare för AIKs räkning och förhandlar med agenter om nyförvärv.

– Jag tycker det är fantastiskt att han fortfarande vill hjälpa oss, säger Johan Segui, AIKs klubbdirektör.

Jonas Galotta.

Från SHL nedflyttade AIK Hockey befinner sig i en prekär situation. Man har bytt tränare till Peter Nordström och Michael Nylander och värvat nya spelare i Conny Strömberg, Ziga Pavlin och Nils Bäckström samt Yared Hagos.

Men laget har inte lyft ändå och på de senaste tio matcherna har laget bara tagit tio poäng och är just nu näst sist i serien, som innebär att man måste kvala sig kvar i allsvenskan.

AIK jagar fler spelare och den som är engagerad i jakten är affärsmannen Jonas Galotta som både scoutar spelare för AIK och förhandlar med hockeyagenter.

Agent bekräftar

Det bekräftas av finske agenten Juuso Pullianen, som bland annat har forwarden Jordan Smotherman i sitt stall.

– Både Nylander och Jonas Galotta har ringt mig om Jordan. Och Galotta var på matchen mellan Lahti Pelicans och Kalpa för en vecka sedan och kollade på just Jordan, berättar Pullianen.

”Har ingen roll”

Galotta påstås ha tjänat pengar på att värva medlemmar till AIK och var ansvarig för den så kallade Målklubben som hans företag Sports Revenue Group AB (SRG) styrde. Ett samarbete som AIK valt att avsluta.

– Vi vill inte förknippas med ett företag som har en negativ stämpel och som missgynnar AIK:s intressen, sa Johan Segui, AIK Hockeys vd i december.

Dessutom har Sportbladet berättat att Galotta var mannen bakom det rasistiska hånet mot Zlatan Ibrahimovic under ett Milanoderby 2012, något som Galotta bad om ursäkt för i ett mejl till Aftonbladet.

Vilken roll har Galotta i AIK Hockey?

– Han har ingen roll. Han och tränaren Peter Nordström är tajta och Galotta får ingen ersättning för vad han gör.

– Han skulle finansiera Smotherman, men det gick inte hela vägen eftersom Smotherman valde Rögle.

Vad kan Galotta tillföra AIK Hockey?

– Han hjälper oss att hålla en dialog med spelare och agenter samt hjälpa till med finansiering. Och jag är förvånad över att Jonas vill fortsätta hjälpa oss, efter det som varit.

Ni bröt med SRG, men väljer att fortsätta samarbetet med Galotta – hur går det ihop?

–Erkänner man att man gjort fel och offentligt ber om ursäkt får man en till chans i AIK.

Om han betalar, ur egen ficka, för att åka till Lahti och kolla på spelare kan jag inte se något fel med det. Igen – han får ingen lön av oss och vi behöver all hjälp vi kan få, säger Johan Segui.

ARTIKELN HANDLAR OM