Galottas 'sanning' – om kaoset i AIK

Kritiserade Jonas Galotta offentliggör stängt möte med krisklubbens tidigare ledning

1 av 3
HOCKEY

Kaoset i AIK Ishockey fortsätter.

Nu har Jonas Galotta startat en hemsida där han publicerar sin sanning av vad den så kallade "granskningsgruppen" fått fram.

– Jag har hoppat av den gruppen för att ha fokus på den hjärtinfarkt som pågick. Gruppen fortsätter sitt arbete med övriga benbrott och sår som finns att beskåda sedan omstarten för 10 år sedan, skriver Galotta.

AIK Ishockey har haft ett turbulent år. Man har åkt ur SHL och fått en jobbig start på hockeyallsvenskan.

Samtidigt har en falang i AIK startat ett arbete där målsättningen varit att gå igenom vad som gått fel i AIK efter degraderingen.

Det är Jonas Galotta som ligger bakom utredningen och han ligger även bakom den hemsida som skapades 26 januari där han presenterar sin sanning av diagnosen av AIK Ishockey.

– Nu har det spekulerats i vad som hänt i månader. Teorier blir till sanningar och så kan vi inte längre ha det. Då den nuvarande styrelsen i AIK Ishockey AB valt att inte kommunicera sin syn på det läge som rådde när man tog över aktiebolaget, tar jag mig nu friheten att leverera de fakta som ledde till att delar av tjänstemännen byttes ut skriver Galotta.

”Ville undvika granskning”

Han har bifogat en pdf-fil på hemsidan där han skrivit ut en intervju, ett gruppsamtal där "granskningsgruppen" utgörs av Jonas Galotta, Peter Andersson och Vassillios Vassiliadis och AIK Ishockeys tjänstemän Thomas Johansson (vd), Jan Öqvist, ekonomichef. Delar av styrelsen för AIK Ishockey var även kallade.

– Efter tre tappra försök att få tillgång till AIK:s bokföring och avtal, men att efter ha fått vända i dörren lika många gånger då företrädare för bolaget försökt hitta skäl till att någon granskning absolut inte skulle genomföras, lyckades till slut den utsedda granskningsgruppen få ett grönt ljus.

Det som upphittats är det som nu kommer att delas med Er, skriver Galotta.

Förhöret med AIKs vd och ekonomichef handlar i stora delar om den lön som Thomas Johansson haft från AIK och hur avtalet sett ut med marknadschef Hans Löfgren samt huvudsponsorer. Granskningsruppen var tuff mot Johansson och han ställs till svar för samtliga kostnader som AIK Ishockey dragit på sig.

”Det var en ren avrättning”

Enligt rapporten, som nu ligger ute på hemsidan, ska Jan Öqvist ska ha sagt såhär under en paus i mötet med Jonas Galotta.

– Det var det otrevligaste mötet jag haft någonsin i hela mitt liv. Ja, en ren avrättning,

Thomas Johansson, Jan Öqvist och Hans Löfgren jobbar inte längre för AIK.

Istället är Johan Segui tf vd och Jonas Galotta jobbar ideellt och hjälper ishockeyföreningen med att rekrytera nya spelare.

Galotta, hans företag SRG, har också haft avtal med AIK Ishockey tidigare. Det har avbrutits efter att det kommit fram uppgifter att Galotta tjänat pengar på att värva medlemmar och den så kallade Målklubben.

– Alla samarbeten avbryts. Inte bara ”Målklubben”, utan även medlemsvärvningen. Vi vill inte förknippas med ett företag som har en negativ stämpel och som missgynnar AIK:s intressen, sa vd Johan Segui till Aftonbladet då.

ARTIKELN HANDLAR OM