Han bröt mot sekretessen: ”Kalkylerad risk”

HOCKEY

Jonas Galottas beslut att på eget initiativ publicera hemliga inspelningar från ett möte med AIK:s förra ledning möts av kritik från flera håll.

Men hot om rättsliga åtgärder var något han räknat med.

– Har jag brutit mot det sekretessavtal som skrivits får jag ta mitt ansvar. Det är en kalkylerad risk, skriver Galotta i ett mejl till Sportbladet.

Foto: AFTONBLADET
”Min skyldighet” Jonas Galotta försvarar sin publicering med att det är hans skyldighet att se till att alla AIK:are får relevant information.

Det var ett internt möte med AIK:s ledning och styrelse, ledd av en hemlig granskningsgrupp med Jonas Galotta vid rodret, som just Galotta i går valde att offentliggöra i sin helhet på en hemsida. Där lades en ljudfil och en utskrift av mötet från en hemlig ljudinspelning upp.

Agerandet ifrågasattes både av den hårt kritiserade före detta vd:n Thomas Johansson och nuvarande vd:n Johan Segui som öppnar för rättsliga åtgärder då Galotta skulle kunna anses bryta företagets sekretess.

”Får ta mitt ansvar”

För Sportbladet förklarar Jonas Galotta nu beslutet att på eget initiativ visa upp interna AIK-stridigheter och avtal för omvärlden så här i ett mejl:

– Den nya styrelsen bör ges rimlig chans att försöka vända det som lämnats dem i knät och i brist på kommunikation från deras sida tar jag mig nu – i säsongens elfte timme – friheten att tillse att alla AIK:are får relevant information. Det anser jag vara min skyldighet.

AIK hotar att polisanmäla dig på grund av brott mot sekretess, vad säger du om det?

– Har jag brutit mot det sekretessavtal som skrivits får jag ta mitt ansvar. Det är en kalkylerad risk.

Kan vara ett brott

Bandinspelningen av mötet fortgår även när granskningsgruppen och styrelsen inte finns i rummet, något som skulle kunna innebära att Galotta gjort sig skyldig till olovlig avlyssning. Ett brott som kan ge fängelse i upp till två år.

– Bara för att jag har en ljudinspelning betyder det väl inte att det är jag som spelat in, eller hur?, svarar Galotta.

När Sportbladet senare i två på varandra efterföljande mejl ställde frågan om det var Galotta som spelade in mötet vill han inte svara:

– Jag har svarat på dina frågor i det första mailet, skriver han.

Under gårdagen gjorde han ännu en publicering på sin hemsida och fler är att vänta enligt inlägget.

Om AIK som förening skulle be dig sluta med de här publiceringarna, skulle du sluta då?

– Den hypotetiska frågan kan jag inte svara på då den inte är ställd.

FAKTA

MAKTKAMPEN I AIK – DETTA HAR HÄNT

■ ■ Under sommaren jobbade flera personer‚ bland andra Galotta, för att få in Johan Segui i hockeystyrelsen.Det blev verklighet under hösten när fotbollsordföranden tog över som vd för hockeyn.

■ ■ Under hösten var Jonas Galotta en av fem personer i den utredningsgrupp som granskade AIK Hockey. I september gick han igenom ishockeyns räkenskaper och tyckte sig hitta en rad tydliga tecken på ekonomisk misskötsel. Vd:n Thomas Johansson, som lånade ut pengar till klubben under våren, fick kritik.

■ ■ I början av november lämnade Thomas Johansson klubben, och det blev starten på en utrensning. Då försvann bland andra även marknadschefen Hans Löfgren. Johan Segui blev tillförordnad vd för hockeyorganisationen. AIK sparkade tränarna Thomas Fröberg och Peter Gradin – samt sportchefen Daniel Rudslätt. Sedan har klubb­ikonen Anders Gozzi sagt upp sig.

■ ■ I november avslöjade Sportbladet en rasistattack mot Zlatan Ibrahimovic. 2012 vann Inter Milanoderbyt i januari, och Zlatan hade inför säsongen flyttat från Barcelona till Milan. Under mötet med Inter blev Zlatan utsatt för en rasistisk banderoll, vars motiv var hämtat från omslaget till boken: ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”. På banderollen stod det i stället ”Jag är Zigenare”. Enligt uppgiftslämnare till Sportbladet var Jonas Galotta en av de som höll i banderollen märkt ”GAL8”, som kan utläsas som ”Galotta”.

Galotta bekräftade för Sportbladet att det är han som syns på bilden, och bad Zlatan Ibrahimovic om ursäkt.

■ ■ Kort efter Zlatan-avslöjandet kunde Sportbladet avslöja att Jonas Galotta jagas av schweiziska kantonen Nidwaldens motsvarighet till Kronofogdemyndigheten för obetalda skulder till privatpersoner, företag och skattemyndighet på totalt dryga 3 miljoner.

■ ■ Siffror framkommer i Expressen som säger att Galotta får 50 procent av intäkterna på den så kallade Målklubben som han startar för att samla in pengar till AIK. Totalt handlar det om möjlighet till 100 000-tals kronor i intäkter över ett femårskontrakt.

■ ■ I början på december meddelar AIK att man bryter alla samarbeten med Jonas Galottas företag Sports Revenue Group som hanterat Målklubben och medlemsvärvningar.

■ ■ Den 11 januari avslöjar Sportbladet att Jonas Galotta återigen hjälper AIK, den här gången med spelarscoutning. ”Jag tycker det är fantastiskt att han fortfarande vill hjälpa oss”, säger Johan Segui om

arbetet som ska vara utan ersättning.

■ ■ I går publicerade Jonas Galotta hela transkriberingar av ett möte han och två ytterligare haft med AIK:s dåvarande ledning i oktober. Där går han till hård attack mot förre vd:n Thomas Johansson som precis som AIK öppnar för att Galotta kan polisanmälas för att ha brutit mot föreningens sekretess samt avlyssnat mötet utan att det var överenskommet.

Sammanställning: Fredrik Jönsson och Erik Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM