”Viktigaste och bästa som hänt AIK Hockey”

En av Sveriges rikaste bakom miljonsatsning

HOCKEY

Kampen om AIK Hockey fortsätter.

De nya investerargruppen är villiga att lösa den ekonomiska krisen omgående och gå in med 30 miljoner kronor, satsa på juniorhockeyn och en ny arena.

– Den här lösningen är det viktigaste och bästa som hänt AIK Hockey sedan jag började som grabb i hockeyskolan, säger AIK-ikonen Dick Tärnström.

Torbjörn Törnqvist.

Sportbladet har vid flera tillfällen skrivit om kampen i AIK Hockey, som nu leds av Mario Ashman, ordförande i AIK Ishockey AB, och Stefan Widenholm, ordförande i AIK Ishockeyförening.

Klubben har precis klarat sig kvar i hockeyallsvenskan, men ekonomin är knaper och organisationen tunn.

Men runt hörnet finns en ny gruppering som vill hjälpa AIK Hockey.

En rik sådan.

En av Sveriges rikaste

Flera tunga investerare har visat intresse för att hjälpa till med en ny arena. Gruppen säger sig dessutom vilja gå in med närmare 30 miljoner kronor i ett inledande skede och mer pengar i framtiden. Pengarna ska gå till A-lagets resa mot SHL, till en ombyggnad av Ritorps ishall och till den nya barn- och ungdomssatsningen AIK Hockeyakademi, som ingår i den långsiktiga affärsplanen.

Enligt uppgift till Sportbladet är en av investerarna miljardären Torbjörn Törnqvist, som är en Sveriges rikaste personer.

Men hittills har inte Törnqvist-gruppen, som bland annat innehåller före detta styrelsemedlemmen Hans Hammarlund, kommit överens med den sittande styrelsen.

Tiden börjar bli knapp.

– Nu gäller det att förvalta investerarnas förtroende på bästa sätt. Vi ska bli bäst i Stockholm, säger Hammarlund, som inte vill berätta vilka investerarna är.

”Långt gångna förhandlingar med Melin”

Törnqvist-gruppen har presenterat ett koncept som de menar skulle stärka den sportsliga organisationen kring A-laget och juniorhockeyn. Målet är att AIK ska bli noggrannare med scoutning och ta fram individuella hockeyutbildare.

I investeringslösningen finns långt gångna arenaplaner, men också finansiering av en ny ledare.

– Den innebär långt gångna förhandlingar med Roger Melin om en skräddarsydd roll och en långtidslösning, säger Hammarlund, som fortsätter:

– Styrelsen har trots vetskapen om detta sedan januari ännu inte fattat beslut i frågan.

Dick Tärnström, som gjort 15 säsonger i AIK hockey, hoppas på att nystarten blir verklighet.

”Har ej fått något förslag”

– Jag har fått information om planerna och det här känns rätt. Jag kan inte se att det här är negativt för någon i AIK Hockey. Det finns inget "vi och dom" i det här, det här är ett tillfälle för AIK Hockey att bli en ledande hockeyförening i Stockholmsområdet.

Så varför säger styrelsen nej till 30 miljoner kronor?

Ordföranden Mario Ashman menar att de inte alls fått något sådant förslag att ta ställning till.

– Det har florerat rykten om den här typen av investeringar under en tid. Vi har ej fått något förslag som du nu beskriver och arbetar efter vår egen plan att förändra AIK:s förutsättningar för framtiden. Det arbetet går framåt och innehåller många nya och bra tag, säger Ashman