AIK-tränaren: ”Ska spela piano och rita”

Melin om framtiden och relationen till Wikegård: ”Har inget emot honom”

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Mitt i SHL-jakten börjar Roger Melin, 59, se slutet på sin tränarkarriär.

I AIK-podcasten "Laget vi älskar" avslöjar han att AIK blir sista anhalten – och berättar om framtidsplanerna:

– Spela piano, rita och måla, säger succétränaren.

Efter en treårig sejour i Linköping är Melin tillbaka i AIK, laget han tog upp till SHL 2010 och coachade till två raka SM-semifinaler åren därpå.

Nu har han ännu en gång förvandlat klubben, från kris till att vara en het SHL-kandidat.

I det senaste avsnittet av AIK Hockeys podcast "Laget vi älskar" gästar Melin och pratar bland annat om vänskapen med Niklas Wikegård och om hur olika syn på hockey de har.

– Han slängde uttrycket "Sossehockey" till mig från början för att han tycker att jag fördelar istiden bland spelarna jämnt, säger Melin som helst vill att alla sina spelare ska känna sig delaktiga.

– Det jag trycker extra på. Jag vill att alla spelare ska bidra och ha ett ansvarsområde, inte bara vara med.

– Men Wikegård menar att toppspelarna, de bäst betalda, ska spela extremt mycket. Och de andra väldigt lite. Han vill att toppspelarna ska synas och underhålla publiken. Jag vill snarare att alla ska bidra, säger Melin och berättar också att han spelat piano och sjungit på Wikegårds systers bröllop, vilket var hans mest nervösa stund i livet.

– Jag har inget emot Wikegård, vi är bästa polare och han är helt okej. Men vi har olika syn. Däremot respekterar vi varandra, jag respekterar hans idéer och han har börjat respektera mina efter 30 år...

– Och vi har faktiskt tränat ett lag ihop, Väsby, och det gick ju sådär... Då förstod vi att vi är väldigt olika.

”Spela mer piano”

I podcasten avslöjar också Melin att han börjar se slutet på sin tränarkarriär och att AIK förmodligen blir den sista klubben han coachar.

– Jag kan nog inte se mig i några fler klubbar. Jag tänker nog försöka jobba i AIK så länge det går och sedan gå i pension. Det är så det känns just nu i alla fall, säger Melin som är bosatt i Gävle och pendlar till jobbet i huvudstaden.

I stället tänker 59-åringen, som även tränat Brynäs, Rögle, Färjestad och Frölunda, göra – som han kallar – "odla sina intressen" efter karriärsslutet.

– Jag vill göra saker jag inte hunnit med. Jag tycker om att spela piano och skulle försöka spela mer piano.

– Och när jag var yngre tyckte jag om att rita och måla. När jag fyllde 50 fick jag tavlor och färger som jag skulle börja måla med. Men det blev aldrig av, livet bara snurrar på som hockeytränare.