Blev AIK:s hjälte – sedan lade han av

Hans mål tog upp AIK i hockeyns finrum

1 av 3 | Foto: TT
Sista målet Lucas Lawsons karriär avslutades med att han gjorde målet som tog AIK upp i SHL (då Elitserien).
HOCKEY

Lucas Lawson – minns ni honom?

Det var han som sköt upp AIK till SHL för sex år sedan.

Ett mål som blev hans sista i karriären.

– Jag får gåshud när jag ser matchen på Youtube. Mitt största hockeyminne, säger en pensionerad ­Lawson på telefon ­­­i Florida.

Vi vrider tillbaka tiden till säsongen 2009/2010.

Kvalserien.

Södertälje, Rögle, Leksand, AIK, Växjö och Almtuna gjorde upp om två platser i vår högsta serie och för AIK handlade det om att avsluta en åtta år lång tillvaro i allsvenskan.

Det såg länge mörkt ut för AIK. Spelet hackade och resultaten kom inte.

Melins brandtal

I samband med en ledig dag samlade tränaren Roger Melin laget i omklädningsrummet och nya kanadensaren minns vilken kraft som talet gav till spelarna.

– Roger pratade inte så mycket. Det är inte hans stil som tränare. Men det här talet var lysande. Han ­betonande vikten av att ­inte vara rädd på isen och våga vinna. Vi kände oss starka efter mötet, säger Lucas Lawson.

Den då 30-årige forwarden hade haft en upp och ned-säsong. Han startade med att ha en tryout med AIK, men det fanns inga pengar till ett kontrakt.

– Då valde jag Tyskland och efter jul halkade jag in till Nynäshamn i division 1. Sedan frågade AIK om jag vill avsluta säsongen med dem och det intressanta är att Nynäshamn fortfarande betalade min lön, trots att jag inte längre spelade för dem. Jag tror sportchefen ­i Nynäshamn höll på AIK och det fanns något typ av kontakt mellan klubbarna, säger Lawson.

Och Nynäshamns välvilja att släppa Lawson skulle senare visa sig bli mycket värdefullt för AIK.

Inför sista omgången av kvalserien hade AIK ödet ­i egna händer. Hemmamatch mot Växjö på Hovet och seger räckte för avancemang till SHL.

”Sov inte en blund”

– Jag var så uppumpad inför matchen. Så exalterad. Sov inte en blund och jag märkte hur tagna spelarna var. Det var som att laget och klubbens existens stod på spel. Fansen ville så ­gärna att vi skulle ta oss tillbaka, säger Lawson och fortsätter:

– Kvalserien var oerhört kul. Fullsatta arenor och många roliga lag. Varenda match var så viktig. Min bästa hockeytid i karriären.

Stämningen i den avgörande matchen mot Växjö var speciell. Helt utsålt, men nästintill knäpptyst ­i Hovet. Fansen och spelarna var tagna av stundens allvar och det dröjde fram i slutet av matchen, 14 minuter in i sista perioden, innan AIK fick jubla.

– Jag åkte och intalade mig själv i slutet av varje ­byte att jag skulle göra mål. Försökte tänka positivt ­hela tiden. Och sedan kom chansen. Jag fick en bra passning av Ahlström och satte pucken mellan benen på Viktor Fasth. Jag minns att jag åkte bakom målet och känslan när man såg att pucken låg i målet var speciellt. Oerhört skönt.

Sista målet

Nu har sex år passerat.

Lucas Lawson bor i dag i Kanada och driver ett företag som utvecklar hockeyspelares färdigheter på isen. Matchen mot Växjö blev han sista i karriären. Likaså det så oerhört viktiga målet.

– Ja, det blev inget mer. Jag fick inget nytt kontrakt med AIK. De ville satsa på importer med NHL-rutin och det Cv:t har jag inte. Fick ett nytt kontrakt med ett lag

i Norge. Men det kändes ­inte rätt. Därför valde jag att sluta som hockeyspelare och flytta hem till Ontario.

Han är i dag 36 år och han har inte besökt AIK, eller Sverige, sedan de galna festdygnen 2010.

– Nej, det har inte funnits tid till det. Men jag har kontakt med många AIK:are på Facebook. Hoppas det går bra för AIK nu i kvalet, jag välönskar laget. Fansen är så passionerade och de är värda att ha ett lag i högsta serien. Och går laget upp får de se till att hålla sig kvar den här gången.