AIK klart för SHL-kval

Underbar känsla, sådan lättnad

HOCKEY

Det blev en riktig rysare.

Men nu står det klart att AIK kommer att SHL-kvala mot Karlskrona.

Hemmalaget vann den avgörande matchen mot Tingsryd efter förlängning.

Ligans bästa junior, Robin Kovacs, avgjorde.

– Underbar känsla. Otroligt, sådan lättnad, säger han i C More.

Foto: Bildbyrån
Kovacs avgjorde

AIK och Tingsryd var överlägsna i toppen av den allsvenska tabellen.

När de båda lagen ställdes mot varandra i den allsvenska finalen hade det inför dagens avgörande match på Hovet i Stockholm blivit vars två hemmasegrar.

Och seriesegrande AIK tog tillvara på sin hemmafördel.

Efter att ha hamnat i underläge i den andra perioden vände man matchen med två snabba mål.

Två mål på 30 sekunder

Eric Castonguay gjorde 2-1 till Tingsryd 15 minuter in i den andra perioden. Men tre minuter senare kontrade AIK när Jonathan Andersson och Christian Sandberg gjorde varsitt mål inom loppet av en halvminut.

Tingsryd lyckades kvittera i slutet av matchen, men det hjälpte inte.

Robin Kovacs ville annat. Han slog till med sitt första mål i den allsvenska finalen och avgjorde med sitt 4-3-mål i förlängning.

Därmed är AIK klart för SHL-kval mot högstaseriens jumbo Karlskrona i en matchserie om bäst av sju.

"Känns för jävligt"

– Otroligt jämn match. På ett sätt kan jag tycka synd och Tingsryd. Mest synd tycker jag om dem med tanke på den serien de ska spela nu, säger tränaren Roger Melin i C More.

– Jag är tom. Det känns helt förjävligt nu. Men säsongen är inte över, säger Taif-tränaren Magnus Sundquist.

För Tingsryd väntar nu playoff mot segraren i slutspelsserien innan man, vid eventuell vinst, får SHL-kvala mot nästjumbon Modo.

FAKTA

Matchfakta

AIK–Tingsryd 4–3 e förl (0–0, 3–2, 0–1, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (9.28) Jonas Almtorp (Jacob Spångberg, Fredrik Hynning), 1–1 (13.19) Kari Sihvonen (Eric Castonguay, Denny Kearny) spel fem mot fyra, 1–2 (15.09) Eric Castonguay (Robin Olsson, Hannes Johansson), 2–2 (18.01) Jonathan Andersson (Eric Norin) spel fem mot fyra, 3–2 (18.33) Christian Sandberg (Jonathan Andersson, Daniel Olsson–Trkulja) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 3–3 (13.28) Filip Owesson (Markus Persson, Alexander Ruuttu) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 4–3 (1.28) Robin Kovacs (Jacob Spångberg).

Skott: 38–38 (15–7, 16–8, 6–20, 1–3).

Utv, AIK: 3x2. Tingsryd: 5x2.

Domare: Patric Bjälkander, Göteborg.

Publik: 6 832.

AIK vidare med 3–2 i matcher.

KARLSKRONA

Målvakter:

Talar vi rutin och erfarenhet är Johan Holmqvist och Linus Fernström överlägsna. Men ingen av dem har kommit upp i några större siffror den här säsongen. "Honken" har varit uttalad förstekeeper sedan han kom och lär väl stå i kvalet också.

Backar:

En svag lagdel där ingen har klivit fram den här vintern. Kanadensaren Julien Brouilette har fått slita och hade 23.01 i istid i snitt under grundserien. Bara tre SHL-backar (Noah Welch, Magnus Nygren och Mikael Wikstrand) spelade mer. Nej, det är tunt bakåt.

Forwards:

Här har Karlskrona sitt främsta vapen. Framförallt i Mattias Guter som gjorde nitton mål i grundserien, vilket är sensationellt bra i ett ständigt jumbolag. Alexander Bergström och Jesper Olofsson är två andra stabila pjäser framåt. Men de måste fortsätta leverera.

Tränare:

Pelle Hånberg blev historisk då han var med och tog upp Karlskrona i SHL. Årets säsong har inte blivit samma succé, men förutsättningarna var inte de bästa med SHL:s billigaste spelartrupp. Men han är långt från Roger Melins erfarenhet och framgångar.

Fans:

Har en extremt trogen hemmapublik, som ställt upp hela säsongen trots att Karlskrona legat jumbo från start till mål. Det enda minus jag hittar är att de är för få (hallen tar bara in knappt 3 500) för att skapa den ljudkuliss som AIK kan skryta med.

Plus totalt: 16

AIK

Målvakter:

Både Gustaf Lindvall och Robin Rahm har spelat bra i vinter och i grundserien bildade de HockeyAllsvenskans näst bästa målvaktspar efter Johannes Jönsson och Wictor Ragnewall i Tingsryd. Men Lindvall toppade de individuella målvaktsstatistiken med en räddningsprocent på fina 92.93.

Backar:

Jonathan Andersson står ut som vinterns stora genombrottsman, men det här är inte AIK:s starkaste lagdel. Tappade sin mest rutinerade och meriterade back då Stefan Johansson blev skadad och försvann. Han hade behövts mer än någonsin nu.

Forwards:

Lagkaptenen Christian Sandberg bär laget framåt, men fler behöver kliva fram. Höstens skyttekung Malte Strömwall är inne i en riktig måltorka och både Robin Kovacs och Jesper Bratt måste göra skillnad. Där måste det lossna om det här ska sluta lyckligt.

Coach:

Roger Melin är väl på god väg att bli Årets Coach efter sin succésäsong i AIK. Om nu inte Tingryds Magnus Sundquist slår honom på mållinjen. Men Roger Melin har en fantastiskt förmåga att bygga lag och är samtidigt väldigt aktiv i båset under matcherna. Har ett lugn och en erfarenhet som är AIK:s största tillgång i det här SHL-kvalet.

Fans:

AIK-publiken har hittat tillbaka hade fina 4 560 i snitt i HockeyAllsvenskan. I allsvenskan finalen har det ökat till drygt 7 000. Och ett fullsatt Hovet skapar en mäktig ljudkuliss. Hemmafansen är en av AIK:s största tillgångar i det här kvalet.

Plus totalt: 16

TIPS: Karlskrona vinner med 4-3 i matcher