”Viktigaste segern den här säsongen”

På väg att tappa – då frälste veteranen

Foto: TT
HOCKEY

Det började lukta ny kollaps.

Men AIK redde ut stormen – och säkrade tre blytunga poäng

– Säsongens viktigaste seger, säger Jens Jakobs.

Förra veckan tappade AIK 5-0 till 5-6 hemma mot Almtuna.

En sådan smäll glömmer man inte i första taget.

Så när Vita Hästens Rickard Palmberg satte två snabba mål – till 3-1 och 3-2 – tidigt i den tredje perioden började publiken på Hovet ana oråd.

Spelarna också.

– Klart att tankarna börjar snurra i huvudet, erkänner Jens Jakobs.

”Stärker gruppen”

Sen kom det.

En kontring, en framspelning av Emil Lundberg – och ett ”skitmål” av Oscar Steen fram till förlösande 4-2.

– Vissa skitmål betyder mer än andra. Det här kom i ett riktigt skönt läge. Det stärker oss som grupp att vi reder ut det här och får med oss tre poäng, säger Steen, som också satte 5-2 (slutresultatet) i öppen kasse.

– Vi har varit alldeles för mycket upp och ner i våra prestationer den här säsongen. Men jag tycker att vi har spelat bättre och bättre nu på slutet. Och mycket handlar ju om självförtroende, så den här segern kan betyda mycket.

Jens Jakobs håller med.

– Senast vi vann (4-2 borta mot Timrå, reds.anm) sa jag att det var vår viktigaste seger för säsongen. Nu får jag lov att säga det igen. Speciellt när matchen utvecklar sig som den gör. Vi är på väg att tappa den, men lyckas ändå vinna. Det är sådana här segrar som stärker gruppen, säger han.

”Ska klättra”

Nästan halva säsongen är spelad.

AIK ligger fortfarande utanför playoffplats, nia i tabellen.

Vart tar de vägen härifrån?

– Vi ska klättra uppåt, säger Oscar Steen.

– Jag har inte stenkoll på tabellen. Men i grund och botten har vi ett bra lag. Det gäller att vi får ut max av varje spelare och att alla är noggranna i varje moment. Då tror jag vi blir väldigt svårslagna i det långa loppet. Sen är det en väldigt jämn serie, så man har inte råd att slarva som vi gjort i vissa matcher, för då blir man straffad direkt.

Härnäst för AIK väntar Västerås på hemmaplan.

Det är den andra av fyra (!) matcher denna vecka.

– Det här var en perfekt start på en intensiv vecka. Skönt att få en till hemmamatch direkt nu på onsdag, och sedan åka iväg på en liten ”roadtrip” och bli tajt som grupp, säger Jens Jakobs.

Vad talar för att ni ska klättra i tabellen?

– Vi vet att vi har ett riktigt bra lag. Det gäller att få ihop alla bitar. När vi spelar bra, då spelar vi riktigt bra.

FAKTA

AIK–Vita Hästen 5–2 (2–0, 1–0, 2–2)

Första perioden: 1–0 (12.09) Jesper Frödén (Robin Dahlström), 2–0 (13.39) Fredrik Karlström (Jens Jakobs, Jesper Bratt).

Andra perioden: 3–0 (7.38) Jens Hellgren (Jesper Bratt, Jens Jakobs).

Tredje perioden: 3–1 (0.57) Rickard Palmberg (Gustaf Franzén) spel fem mot fyra, 3–2 (4.56) Rickard Palmberg (Gustaf Franzén, August Gunnarsson), 4–2 (8.01) Oscar Steen (Emil Lundberg, Michael Lindqvist), 5–2 (19.04) Oscar Steen (Michael Lindqvist).

Skott: 27–20 (16–6, 6–7, 5–7).

Utv, AIK: 3x2. Vita Hästen: 2x2.

Domare: Johan Nordlöf, Solna.

Publik: 2 874.