”Vi vägrar spela i den norra serien”

Nyköping protesterar mot den nya serieindelningen

HOCKEY

Nyköpings hockey är ett norrlag.

Mora ett söderlag.

I alla fall i Svenska hockeyförbundets indelning av de allsvenska serierna inför nästa säsong.

Det får Nyköpings klubbdirektör Bosse Tallbo att ilskna till.

- Det är inte rimligt. Vi vägrar acceptera det, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
Jublar inte längre Allsvenska ishockeylaget Nyköping har tilldelats att spela den kommande säsongen i den norra serien. Medan Mora ska spela i den södra. Ett horribelt beslut, enligt klubbdirektören Bo Tallbo.

I flera säsonger har Nyköpings hockeylag spelat i den norra hockeyallsvenskan.

Resor till Boden, Umeå och Kiruna har stått på programmet.

Så även i år - var det tänkt.

- Ja, så ser det ut i förbundets plan. Men det här är helt fel, och nu måste vi i Nyköping reagera, säger Bosse Tallbo.

Förbundets sammansättning av serierna bygger på en princip där fyra regioner delas in i två serier. Öst och norr i den norra allsvenskan. Väst och syd i den södra.

- Det är en förlegad princip. Den fungerade förr, när det var fyra divison 1-serier, men nu är det helt fel. Vi får resa 640 mil längre om vi tvingas spela i den norra serien, än om vi skulle spela i den södra, säger Tallbo.

Bara att titta på kartan

- Två lag är helt fel placerade. Mora ska vara i norra serien och vi i den södra, det är bara att titta på kartan så inser man det, säger Tallbo.

Svenska hockeyförbundet tar lätt på kritiken från Nyköping. Lars G Karlsson sitter med i den grupp som lagt fram förslaget till serieindelning.

- Det finns riktlinjer för hur serierna ska vara hopsatta och det är det vi har att följa.

Men är riktlinjerna riktiga?

- Det är en fråga för svensk hockey och inte för oss i den här gruppen. Jag förstår att Nyköping vill spela i södra serien av egoistiska skäl, men det kan inte vi ta hänsyn till, säger Lars G Karlsson.

Vallentuna förlorare

Enligt den uträkning Bosse Tallbo gjort förlorar även norrlaget Vallentuna på den tänkta indelningen. I stället för att spela i derbygrupp med Stockholmslagen får Vallentuna nämligen spela derbyn mot Örnsköldsvik, Björklöven och Sundsvall.

- Vi är mycket kritiska till förslaget och jag vet att många klubbar håller med oss. Det har varit fel i flera år, men ingen har orkat ta tag i det, säger Tallbo.

Inom en vecka kommer den slutliga serieindelningen att fastställas.

Henning Johannesson

ARTIKELN HANDLAR OM