Tingsryds spelare åker på skattesmäll

”Att det funnits svarta pengar vet väl alla”

HOCKEY

Ishockeyklubben Tingsryd krävs på miljonbelopp av skattemyndigheten. Spelarna har tagit emot svarta pengar.

Nu blir de betalningsskyldiga.

- Att det funnits svarta pengar vet väl alla, säger spelaren Henrik Andersson.

Polisen gjorde en husrannsakan hos Tingsryds AIF i januari och hos ledare och i kansliet hittades 28 hemliga avtal om löneutbetalningar - vid sidan av de officiella kontrakten.

Obetalda avgifter

De avtalen hade aldrig redovisats för skattemyndigheten.

Från och med 1998 till 2000 rör det sig om 2,3 miljoner kronor som betalats ut till spelarna, men endast 890 000 kronor har redovisats för skattemyndigheten.

- Dessutom rör det sig om 370 000 kronor i obetalda arbetsgivaravgifter från 2001, säger Sven-Olof Nylander, skattemyndigheten i Växjö.

Besviken på klubben

- Vi taxerar enskilda spelare efter hand. Om någon fått 30 000 kronor svart lägger vi på det på deras inkomst av tjänst, så räknas skatten fram och spelaren debiteras.

Det rör sig inte om samtliga spelare i laget, tidigare uppgifter från Kammaråklagare Lars Olson talar om 15 man som tagit emot svarta pengar. De tvingas nu betala tio tusentals kronor till skattemyndigheten.

- Till viss del är man besviken på klubben som lastar över källskatten på oss, säger Henrik Andersson, som spelat i föreningen i tio år.

- Det har varit många turer fram och tillbaka, pengar man fått eller inte fått så vi får vänta till det slutgiltiga beskedet för att se vad notan blir.

Var ni spelare medvetna om att en viss del av lönen betalades ut svart?

- När man skrev på var det ingenting man pratade om.

Hur påverkar detta din familj?

- Man blir inte rik på hockeyn och om det är tio, tjugo eller trettio tusen kronor så påverkar det familjen.

Agerar du vidare?

- Det finns möjlighet att överklaga till länsrätten och det ska jag överväga.

Tingsryd förstärker inför säsongen. Man har gjort klart med den tjeckiske backen Martin Maskarinec, 33. Han har kommer närmast från den tyska ligan och har tidigare spelat i Skellefteå. Han har spelat 11 A-landskamper. (Sportbladet)

Minst 15 spelare fick svarta löner

Anna Carlsson