Kiruna – ett lag i stor kris

HOCKEY

Gruvstaden Kiruna ha fostrat spelare som Börje Salming, Pekka Lindmark och Tord Lundström.

Men på senare år har återväxten stannat av.

Team Kiruna är i dag en klubb i stor kris.

I mitten av 90-talet var Team Kiruna på väg upp i seriesystemet. Klubben satsade och hockeyintresset var på topp, men i samma veva kom Bosman-domen och spelare efter spelare lämnade klubben.

Gratis.

Senaste exporten – som etablerade sig i elitserien – var Fredrik Krekula till AIK 1997 och det säger en del om var klubben, som ett tag strödde omkring sig lovande spelare i Sverige, är på väg.

I dag är Team Kiruna en klubb i kris och ett lag på dekis. Ekonomin är usel och för att klara elitlicensen har föreningen tvingats göra sig av med alla etablerade spelare och istället enbart satsa egna produkter.

En titt i den allsvenska tabellen är talande.

Förlust mot Boden

I går blev det förlust mot ärkerivalen Boden, 3–5, och efter sex omgångar står laget fortfarande på noll poäng och målskillnaden 12–33 är ingen munter läsning för invånarna i gruvorten, som numera bara har minnen från en svunnen tid att gotta sig åt. Namn som Salming, Lindmark, ”Klimpen” Häggroth, Määtä och Lundström är historia och frågan är om ”Teamet”, som laget kallas i folkmun, har någon framtid i hockey-Sverige?

I årets trupp finns det ett par lovande spelare, men som alltid, när säsongen är över, plockas russinen ur kakan.

Hur klubben ska lösa den problematiken – utan ekonomiska resurser – är en gåta.

Lika svårt för mig är det att förstå hur laget ska ta tillbaka titeln som ”Sveriges plantskola”.

Förra säsongen var Skellefteå obesegrat efter tio omgångar, men det räckte ändå inte till en plats i superallsvenskan.I går, i omgång sex, kom första förlusten i höst – överraskande 3–4 mot Huddinge. Hur ska det sluta den här gången?

Patrik Thornéus