Festfixaren

6 000 på norrderbyt i allsvenskan - trots fotbollskval direkt i tv

HOCKEY

EM-kval på tv.

Ishockey i Umeå Arena - och fullsatt.

5 973 på läktarna.

- Det är ett fantastiskt hockeyintresse här i norr. Både vi och Skellefteå borde spela i elitserien, säger Björklövens tränare Randy Edmonds.

Foto: ANDERS CARLSSON
FARBROR ALEXANDER isens äldste spelare avgjorde norrderbyt i går. "Lövens" veteran Alexander Beliavski, 38, fick hemmafansen att jubla.

Det talas om att ishockeyn är på väg att dö ut och att fotbollen växer - på ishockeyns bekostnad. Men det gäller inte i Västerbotten och definitivt inte i städerna Umeå och Skellefteå.

Där är ishockeyn glödhet, på gränsen till överhettad.

I går spelade Sverige EM-kval mot Ungern på Råsunda och Färjestad valde att flytta matchen mot Djurgården till efter fotbollen.

Men i Umeå var det aldrig aktuellt.

- Vi såg sista 20 i omklädningsrummet, det räckte. Nej, vi bor i en hockeytokig byggd och några sådana tankar fanns inte, säger Edmonds.

38-åring avgjorde...

Det var proppfullt i Umeå Arena. 5 973 åskådare - 5 800 är fullsatt - kom för att se Björklöven möta ärkerivalen Skellefteå.

- Det var fantastiskt, vilket tryck. Dessutom fick publiken se en bra match och hemmapubliken blev nog nöjd över slutresultatet också, säger Edmonds.

Vid full tid stod det 2-2 sedan Magnus Österby kvitterat med mindre än fem minuter kvar av ordinarie matchtid.

...i sin comeback

I sudden death klev Alexander Beliavski, 38, fram. Björklövens trollgubbe avgjorde efter 1.51 - i sin comeback efter skada.

- Han har missat fyra matcher och han har mer att ge. Beliavski kommer att växa under säsongen om han bara får vara frisk, säger Edmonds.

I och med segern behåller Björklöven andraplatsen.

- Jag är faktiskt förvånad. På papperet har vi inte ett så märkvärdigt lag. Vi är inne i en generationsväxling.

Randy Edmonds väntar på två förstärkningar. Italienaren Stefan Fegliuzzi och Steve Potvin anländer till Umeå inom kort.

- Då ska vi bli ännu bättre. Björklöven och Skellefteå är värda att spela i elitserien. Två klassiska lag med trogna supportrar.

Kolla, klassikerna är etta och två i seriens publikliga

Patrik Thornéus