”Inom två år ska Hammarby vara i elitserien”

Leif Boork: Det krävs minst två elitserielag i Stockholm

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
Hammarby jublar - i superallsvenskan också?
HOCKEY

Djurgården är det enda stockholmslaget i elitserien - men inte länge till.

Hammarby ska upp.

- Målet är att vara där inom två år, säger klubbens sportchef Leif Boork.

Stockholmshockeyn är på dekis, publiken sviker och intresset minskar. Inte ens topplaget Djurgården lyckas locka folk till matcherna i Globen och det pratas om kris och miljonförluster.

Leif Boork vet varför:

- Det krävs minst två elitserielag i Stockholm och det handlar faktiskt om hockeyns framtid. Att AIK åkte ur var inte alls bra för intresset, inte någonstans i landet, säger han.

"Med lite tur, så..."

Och Boork - tillsammans med Hammarby - har bestämt sig för att göra någonting åt saken. Föreningen har de senaste åren byggt upp en ny organisation och snart är Bajen redo för att ta klivet upp.

Kanske redan i år.

- Men vet ju aldrig. Realistiskt är väl att vi behöver ett år till eller så, men med lite tur, och det ska man ha, kan det gå vägen. Klyftan till elitserielagen är inte så stor som folk tror.

Nya stålar - och krav

Samarbetet med den amerikanske miljardären Philip Anschutz har gett nya möjligheter, men samtidigt har kraven ökat på Hammarby.

- Man ska inte tro att dom öser in pengar om vi inte gör någonting bra av dom. Dom kräver att vi på sikt tar steget upp och visar vi att vi är beredda har dom lovat hjälpa till, säger Boork.

Hammarby har alltid varit visionernas klubb, men lika ofta som målen satts högt har fallet varit tungt och fansen blivit besvikna.

- Vi får inte lura publiken, det är viktigt. Det går inte att som tidigare bara prata och sedan inte göra någonting.

Redan i kväll mot Bofors - när superallsvenskan tjuvstartar - börjar Hammarbys vandring mot ishockeys finrum.

5 steg - så ska de ta sig dit

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM