Tufft och hårt - då trivs Bajens bjässe

HOCKEY

Superallsvenskan har börjat.

Det passar Hammarbys backbjässe Elias Abrahamsson - 192 centimeter lång och 106 kilo tung - som under åtta säsonger försökte ta en plats i NHL.

- Roligt när det blir tuffare där ute, säger han.

Foto: MATTIAS CARLSON
Mötet i superallsvenskan mellan Hammarby och Bofors präglades av tufft spel.

Allsvenskan har varit en lång transportsträcka för de bästa lagen. Serien har varit ojämn och klubbar som Hammarby har kunnat gå på halvfart i vissa matcher.

Väntan på allvaret har varit lång.

Men i går började det.

"Högt tempo"

- Det syntes att det plötsligt gällde mer. Tempot var högre och efter varje avblåsning var det lite gruff. Precis som det ska vara i viktiga matcher, säger Elias Abrahamsson och skrattar.

Han är van när det hettar till. Som 17-åring åkte Elias Abrahamsson till Nordamerika för att spela juniorhockey och det var då NHL-laget Boston fick upp ögonen för honom. Framförallt var det hans tuffa, orädda spelstil som klubben fastnade för.

- Äsch, det var mest i början jag slogs där borta. Då ville alla mäta krafterna med mig, eftersom jag var så stor, men ganska snabbt fattade motståndarna att jag också ville spela ishockey, säger Elias Abrahamsson.

- Men jag kliver aldrig undan. Hoppar nån på en lagkamrat så står jag upp och gör vad som krävs, fortsätter han.

Var nära NHL-spel

Men närmare än fem så kallade camper (försäsongsläger) med Boston kom 25-åringen aldrig.

- Åtminstone två av gångerna var jag riktigt, riktigt nära. Trodde faktiskt att det var klart, men inte. Till slut tröttnade jag på att spela i farmarligan och flyttade hem.

Hammarby - som överraskande vann den norra allsvenskan - mötte Bofors på Hovet och det blev en tuff och tät tillställning. Till slut vann Bajen, men ett oavgjort resultat kanske hade varit mer rättvist.

- Men jag klagar inte, säger Elias Abrahamsson och skrattar.

Nej, laget vann ju. Och det var tufft - precis som gjort för en bjässe på 106 kilo.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM