”Lindbergh var ett bra stöd...”

AIK:s matchjälte tackar målvakts- legenden

HOCKEY

AIK är i kvalserien.

Matchhjälte: Målvaktsveteranen Jocke Persson.

– Jag måste tacka Pelle Lindbergh. Han var ett bra stöd för mig när jag växte upp, säger Jocke Persson, 32.

Foto: magnus sandeberg
HAR TVÅ SM-GULD Namn: Joakim Persson. Född: 4 maj 1970 i Upplands Väsby. Längd/vikt: 180 cm/82 kg. Moderklubb: Vallentuna BK. Landskamper: 29 J. Meriter: SM-Guld 1990 & 1991. Draftades 1993 av Boston Bruins som nummer 259. Innehavare av ett säsongs-rekord för AIK i Elitserien: Hållit nollan längst tid i rad (166:05 min, 1995–96). Turneringar: U18, EM i Tjeckoslovakien 1988. JVM i Finland 1990.

Jocke Persson var en stor målvaktstalang i Hammarbys ungdomslag på 70- och 80-talet. Då hette Hammarbys stora målvaktsstjärna Pelle Lindbergh, som senare avled i en trafikolycka i Philadelphia 1985.

”Gav mig tips”

– Jag var mycket hemma hos Pelle på söder. Han gav mig tips och råd och jag var bland annat den första som fick hans stipendium. När Pelle blev proffs i NHL gav han mig en tröja från en all star-match och den har jag kvar fortfarande, säger Persson.

Hade Pelle Lindbergh fortfarande varit vid liv hade han varit stolt över Jocke Persson i går.

Han var mycket stabil i den avgörande play off-matchen mot Björklöven på bortaplan. AIK tog en snabb ledning med 0–3. Björklöven jagade frenetiskt, men samtliga försök till mål tog Jocke Persson hand om. Visserligen reducerade Björklöven med både 1–3 och 2–3, men närmare kom de aldrig.

Bland annat hade Björklöven ett friläge vid 0–2 där Jocke Persson gjorde en kanonräddning.

– Jag är nöjd med min och lagets insats. Jag gjorde några avgörande räddningar och det räckte. Kul att vi äntligen börjar göra mål på våra chanser.

Han har spelat 200 elitseriematcher, vann SM-guld med Djurgården 1990 och 1991 och spelat en rad viktiga kvalmatcher till elitserien.

Nu är han där igen.

Kvalserien.

”Passar perfekt”

– Det ska bli riktigt kul. AIK, Hammarby, Brynäs, Linköping och Rögle blir en kanonserie. AIK kommer att slå underifrån och det passar nog oss perfekt, säger Jocke Persson.

Elitserien?

– När vi väl är i kvalserien är målet givetvis att gå till elitserien. Men vi är inte favoriter. Det måste Brynäs, Linköping och Hammarby vara, säger Persson.

Tomas Ros