Linköping tar hjälp av kyrkan

”Jag ber för att de ska klara kvalet”

1 av 2 | Foto: LASSE HEJDENBERG
BER EN BÖN FÖR LHC Biskopen Martin Lind, Berndt Pettersson (längst till vänster), Anders Ahlberg och Fredrik Hemmingberg (till höger) vill alla ha ett lyckligt slut för Linköpings HC. Sponsorerna från de olika kyrkorna stöttar stadens stolthet i det svåra, ovissa kval som nu väntar.
HOCKEY

LINKÖPING

Linköpings HC slåss för sin existens i elitserien.

Då tar klubben hjälp av högre makter.

Inte bara ekonomiskt - där svenska kyrkan tillhör klubbens guldsponsorer.

- Jag kommer att be för att laget lyckas i kvalserien, berättar biskopen Martin Lind.

Förr i tiden möttes idrotten ofta av föraktande blickar från kyrkan. Ta bara en sådan sak som att träna eller tävla på söndagar mitt under gudstjänster.

Nu blåser nya vindare - definitivt i Linköping.

Svenska kyrkan satsar den här säsongen hela 200 000 kronor på stadens stolthet i sportsammanhang, vilket gör dem till guldsponsorer.

- En del kyrkopolitiker var först lite tveksamma till att gå in med så mycket pengar i ett hockeylag, men nu ser alla värdet i det hela. Vi kommer i kontakt med ungdomar och supportrar som vi annars inte skulle ha nått, framhåller Berndt Peterson, informationsansvarig på Linköpings kyrkliga samfällighet.

"Religös stämning"

Biskopen Martin Lind har följt laget troget de senaste åren med sitt brinnande idrottshjärta.

- Det är nästan som en sorts religiös stämning på matcherna. Hockeyn binder samman människor och ökar samhörigheten på orten. Den får folk att må bättre, precis som inom kyrkan. Dessutom tar ju sporten avstånd från droger.

Även frikyrkorna Citykyrkan och Ryttargårdskyrkan bidrar med 20 000 kronor vardera.

- Vi har mycket gemensamt med hockeyn, bland annat är vi båda större grupper som jobbar tillsammans mot ett mål, menar Citykyrkans Anders Ahlberg. Dessutom är LHC en stor angelägenhet för alla linköpingsbor och har verkligen satt staden på kartan. Själv har jag ett årskort.

- Tröskeln till kyrkan blir utan tvekan lägre om vi finns på hockeyarenan. Det är ju vår hetaste mötesplats, framhåller Fredrik Hemmingberg från Ryttargårdskyrkan.

Marknadschefen Fredrik Johnson:

- Samarbetet med kyrkan är ett positivt och annorlunda inslag. De får ut sina budskap och chansen att komma till oss och prata om etik och moral. Samtidigt hjälper vi till att arrangera konfirmationsläger på somrarna för hockeyspelande ungdomar.

Välsignade spelarna

För några år sedan besökte biskopen lagets omklädningsrum för att välsigna spelarna.

- Men det var inte innan, utan efter en match, då de hade spelat otroligt bra, berättar Martin Lind.

I kvalserien kanske det är bäst att du tar besöket f ö r e nedsläpp?

Biskopen skrattar:

- Ja, det skulle nog behövas.

Den mörka vintern har satt sina spår hos alla.

- Det har inte varit någon lugn och ro alls, bara en massa turbulens med avhopp, skador och anonyma hotbrev till domarkåren. Sådant underlättar inte direkt när en förening ska etablera sig i elitserien, säger Anders Ahlberg.

Kommer ni att be för att LHC fixar ett nytt kontrakt?

- Även om Gud håller på alla hoppas jag verkligen att klubben hänger kvar. Jag ber för killarna regelbundet, men mest för att de ska må bra. Det är viktigt att känna trygghet och harmoni i en så här pressad situation, säger Martin Lind.

Går minus - igen

Trots samarbetet med kyrkan, och totalt 28 miljoner kronor i lokal sponsring, går LHC minus i resultatet för andra året i följd.

Floppen skakade om rejält i ekonomin för uppstickargänget som planerat att nå slutspel.

- Det handlar om ett antal miljoner kronor i missade intäkter. Hade vi tagit oss till kvartsfinal, som beräknat, skulle två-tre matcher där givit oss betydligt mer än hela kvalserien, berättar kassören Kjell Sander.

Vad händer om ni ramlar ned i allsvenskan?

- Det törs jag inte ens tänka på. Men blir det så är det bara att kavla upp ärmarna och komma igen. Vi har gjort det förut.

Kanske kan högre makter hjälpa till att få LHC att återuppstå i eliten i höst?

Omsättning de sex senaste åren:

Resultaten de sex senaste åren:

Premiären:

Joakim Löwing ([email protected])