Linköping i ekonomiskt blåsväder

"Vi hade tänkt spela slutspel just nu"

HOCKEY

Linköping lider av dålig betalningsförmåga.

Nu släpar klubben efter med inbetalningar till spelarnas pensionsavsättningar.

- Vi budgeterade med slutspel. Och när vi inte gick dit har vi hamnat in en arbetsam situation, säger klubbdirektör Mike Helber.

Mike Helber & LHC har problem att få ekonomin att gå ihop.

Linköping gjorde en storsatsning inför den pågående säsongen.

Flera namnkunniga spelade värvades till klubben, mycket hjälp av kontrakt med väl tilltagna löner.

Säsongen har inte gått som planerat för klubben. Laget kom till och med sist i elitserien och i morgon tvingas de att inleda spelet i kvalserien där framtiden är mycket osäker.

Den sportsliga motgången har medfört att klubbens ekonomi inte är den bästa.

Kan inte betala

Nu har Linköping inte likvida medel att betala hela månadslönen till spelarna.

- Vi hade tänkt att spela slutspel just nu. I stället har vi inte spelat en match den senaste månaden och utan publikintäkter har vi det tungt just nu, säger Mike Helber, klubbdirektör.

Linköping betalar ut själva kontantdelen av lönen, men spelarnas sparpengar, pensionsavsättningarna, släpar klubben efter med.

Den ska samtidigt som lönen kommer till spelaren betalas in via Svenska Hockeyligan till SEB Trygg Liv, men så har inte skett.

- Vi spelare har blivit informerade om situationen. Och vi har accepterat läget. Jag är övertygad att vi kommer få våra pengar längre fram, säger Thomas Johansson, lagkapten i Linköping.

Måste agera

Spelarfacket, Sico, har kopplats in på ärendet, men än så länge ligger de lågt.

- Fast fortsätter problemet måste vi agera. Jag har kontakt med klubbdirektör Mike Helber och med den informationen jag har fått så ska det här vara ett tillfälligt problem. Och vad jag har förstått kommer de att göra rätt för sig inom kort.

- Liknande problem har även hänt i andra elitserieklubbar tidigare. Men kanske inte just den här tiden på säsongen, säger Jan Bergman, president i Sico.

Snittlönen ligger på 45 000 kr

Tomas Ros