Kvalrysaren har bara börjat

Straffar - då klev Brynäs veteran Larsson fram

HOCKEY

GÄVLE

En enkel returresa till elitserien?

Glöm det.

Skräckturnén har bara börjat för Brynäs.

- Klart det blir en rysare. Vi är nervösa, Linköping är nervösa. Men vinner vi mot AIK i nästa match så tar vi dem allihop, säger Brynäsforwarden Niklas Anger.

Foto: Pernilla Wahlman
Veteranen Janne Larsson skriker ut sin glädje tillsammans med Veli-Pekka Laitinen.

Gävlelaget vann, 2-1.

Men det krävdes både en hysteriskt spännande förlängning med puckar dansandes på mållinjerna och fem straffar var för att poängen skulle kunna delas ut.

- Oerhört nervöst. När det var som värst tänkte jag att ska man ha det så här till 12 april så vete fan, säger Brynästränaren Gunnar Persson, märkbart lättad.

Att Gävlelaget snackat om att ha tålamod, kyla och våga var emellanåt mycket svårt att se.

Elitseriekrampen gjorde sig påmind redan efter tio minuter.

Veteranen klev fram

Därför var det minst sagt lättade Brynässpelare som gick runt och myste i omklädningsrummet efter den avklarade nervpärsen som avslutades med straffläggning.

Där fick rutinerade Brynäsforwarden Janne Larsson gå in med det största trycket på axlarna.

Efter att lagen gjort varsitt mål och missat varsin straff lade Linköpingsbacken Andreas Holmqvist in pucken i mål mellan benen på Brynäsmålvakten Jamie Ram.

- Då var det ganska nervöst att åka in på isen, absolut. Det var ju upp till mig, om jag missade skulle det ju vara kört, säger Janne Larsson.

Som till synes iskallt åkte fram och fintade Sandberg till vänster och sedan lade in pucken till höger om Linköpingsmålvakten.

Tre missade straffar ( två av Linköping, en av Brynäs) senare, var det dags igen för Janne Larsson.

Som iskallt körde en repris på sitt första straffmål.

Och med samma fint!

- Oj, oj. Efter det var det en enda stor lättnad. Jag tänkte, tack gode gud att jag slipper åka ut och ställa mig där igen. Men jag visste att han skulle fixa det, säger nyduschade Brynäsmålvakten Jamie Ram och ler lyckligt.

Mot sitt gamla lag

Det är bara det att nu väntar nästa kapitel av skräckisen "Kvalserien 2003".

I morgon står AIK för motståndet, i Johanneshov.

Och så dåligt som de båda elitserielagen spelade i Gävle kan rysaren bli värre än vad någon av spelarna ens kunnat föreställa sig.

- Lagen underifrån kan säkert bli svåra för oss. Vi är inte vana vid lag som forecheckar hej vilt som många av dem nog gör, säger Ram.

Och förre AIK:aren, Niklas Anger, som hade ett skott i stolpen under förlängningen och missade en straff i straffläggningen, vet alltför väl vad som väntar.

- Visst känner jag av pressen. Jag vill ju inte åka ur två år i rad och bli känd som den som spelar alla lag man är med i ur elitserien.

Det låter som en riktig rysare?

- Klart det blir en rysare. Men nu känner jag mest oerhörd glädje och lättnad. Att vi lämnar den här matchen som vinnare betyder mycket för självförtroendet. Och det är vad det handlar om nu. Tar vi bara AIK också så släpper det.

Marie Hallman